Enkele misverstanden over het consumentenrecht

Gepubliceerd op: 13 maart 2024
Bijgewerkt op: 13 maart 2024
Juridisch Advies 800 X 400 (1)

Consumenten hebben op grond van de wet verschillende rechten waar webshops rekening mee moeten houden. Het is voor webshops (vrijwel) niet toegestaan om hiervan ten nadelen van de consument af te wijken. Dit betekent dat dergelijke afwijkingen op een informatiepagina of in de algemene voorwaarden niet geldig zijn. Onze jurist Paul Martens neemt ons in dit artikel mee in enkele punten waarover in de praktijk weleens misverstanden bestaan.

Herroepingsrecht/bedenktermijn

Bij een online aankoop hebben consumenten het recht om de koopovereenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Dit is het herroepingsrecht. Hiervoor geldt een bedenktermijn van minimaal 14 dagen.

Kortingen

Consumenten hebben ook het herroepingsrecht als producten (zeer sterk) zijn afgeprijsd. Producten die met korting worden aangeboden zijn dus geen uitzondering. Daarbij maakt het niet uit hoe hoog de korting is en of er gebruik wordt gemaakt van een speciale code die recht geeft op een korting.

In een eerder kennisartikel zijn de situaties genoemd die wél een uitzondering zijn op het herroepingsrecht.

Terugbetaling na retourzending

In een eerder kennisartikel zijn wij ingegaan op de verplichtingen van de webshop bij een retourzending. Nadat de consument aan de webshop heeft medegedeeld dat hij gebruik maakt van de bedenktermijn, moet de consument zo snel mogelijk maar binnen uiterlijk 14 dagen worden terugbetaald. Je mag met de terugbetaling wachten tot je het product retour hebt ontvangen of de consument heeft aangetoond dat hij het product heeft geretourneerd. De webshop dient alle van de consument ontvangen betalingen binnen deze termijn terug te betalen, inclusief verzendkosten. Het is wettelijk niet toegestaan om alleen de aankoopprijs van het product zonder verzendkosten terug te betalen.

Beschadigde artikelen retour

Beschadigde artikelen zijn niet uitgesloten van het herroepingsrecht. Dit betekent ook dat wanneer je een beschadigd artikel retour ontvangt, je deze retourzending moet accepteren. Het is niet toegestaan om de retourzending te weigeren. Wel mag je een waardevermindering in rekening brengen. Zorg ervoor dat je met foto’s duidelijk vastlegt in welke staat je het product retour hebt ontvangen. Op deze manier kun je aantonen dat de klant in de bedenktermijn meer met het product heeft gedaan dan wettelijk is toegestaan en hoe groot de waardevermindering is.

Wettelijke garantie en tweedehands producten

De wet geeft consumenten wettelijke garantie. De wettelijke garantie mag je als webshop niet beperken of uitsluiten. Dit betekent dat consumenten ook bij tweedehands producten (ook tweedekans en refurbished) recht hebben op wettelijke garantie. Uiteraard mag de consument een andere kwaliteit van een tweedehands product verwachten dan van een splinternieuw product. Wat de consument mag verwachten hangt af van mededelingen over het product op de productpagina, gebruikte afbeeldingen van het product en gemaakte afspraken. Wees daarom duidelijk over wat de klant van het tweedehands product mag verwachten.

Thuiswinkel.org

Wij beantwoorden regelmatig vragen van leden over de rechten en verplichtingen van de webshop en de consument bij het herroepingsrecht. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gebruik maken van gratis juridisch advies. Daarnaast hebben leden met betrekking tot specifieke onderwerpen tegen een gereduceerd tarief toegang tot de juridische helpdesk van onze partner ICTRecht.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Paul Martens (1)

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid

    Gepubliceerd op 25 april 2024
    Categorie

    Steeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Vanaf 28 juni 2025 moeten websites en webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn.

    Vinden al jouw bezoekers wat ze zoeken? Scan 'm op toegankelijkheid: Ismijnsitetoegankelijk.nl
  • Min. J&V Publiceert:  Integrale aanpak fraude jaarbericht 2023

    Gepubliceerd op 24 april 2024

    Overheid en bedrijfsleven werken samen aan het verminderen van het aantal slachtoffers en de schade door online fraude. Thuiswinkel.org is aangesloten bij deze multidisciplinaire aanpak en vertegenwoordigt de e-commerce sector.

    Kopie Van Kopie Van Ontwerp Zonder Titel
  • PayPal Beste Starter Award

    Gepubliceerd op 24 april 2024

    Naar aanleiding van de Shopping Awards zijn er interviews afgenomen met winnaar Anne de Korte van Dutchies en Maarten Zwaan, Market Leader PayPal Benelux & Ireland, sponsor van de PayPal Beste Starter Award.

    Shopping Awards 2 800X400
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400