Herroepingsrecht: vijf vragen en antwoorden over terugbetalen

Gepubliceerd op: 23 februari 2023
Bijgewerkt op: 23 februari 2023
Geschreven door
Betalen Geld 50 Euro 800X400

Wat zijn jouw plichten als webshop als een klant zijn product retour stuurt? Wie is verantwoordelijk voor de verzendkosten en wanneer en hoe moet je het bedrag terugbetalen aan de klant? Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, bespreekt enkele verplichtingen die nog weleens worden vergeten.

Wat moet je terugbetalen?

Je moet de verzendkosten van de heenzending en het aankoopbedrag terugbetalen, maar alleen als de klant zijn hele bestelling retourneert. De retourkosten hoef je niet te vergoeden. Als de retourkosten voor rekening van de consument komen, moet je dit op je website vermelden.

Wanneer moet je terugbetalen?

Binnen veertien dagen nadat de consument aan jou heeft gemeld dat hij het product wil retourneren. Je mag wel wachten met terugbetalen tot je het product hebt ontvangen of de consument aantoont het product te hebben geretourneerd, maar de termijn van veertien dagen is al wel gaan lopen op moment dat de consument bij jou de melding heeft gedaan.

Hoe moet je terugbetalen?

Voor de terugbetaling gebruik je hetzelfde betaalmiddel als de klant heeft gebruikt, tenzij hij instemt met een andere methode. Als de klant met een cadeaubon heeft betaald, mag je terugbetalen met een gelijksoortige cadeaubon. De terugbetaling is altijd kosteloos voor de consument.

Wat als de klant heeft gekozen voor een duurdere leveringsmethode?

Als de klant heeft gekozen voor een duurdere methode van levering dan de goedkoopste standaardlevering hoef je de bijkomende kosten voor de duurdere methode niet terug te betalen.

Hoe zit het met de ontvangstbevestiging?

Als je je retourformulier, een e-mail of het Europese retourformulier per e-mail ontvangt, dan moet je de klant direct een ontvangstbevestiging sturen.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp