Regelgeving van/voor-prijzen

Gepubliceerd op: 17 juni 2024
Bijgewerkt op: 17 juni 2024
Geschreven door
Kortingsactie

Op 28 mei 2022 trad de nieuwe Europese Richtlijn modernisering consumentenbescherming (OMNIBUS) in werking. In de nieuwe richtlijn is een bepaling opgenomen over de zogenaamde van/voor-prijs.


In het kort

Deze richtlijn geeft aan dat je bij een kortingsactie waarbij je de ‘van’-prijs wilt noemen, je hierbij de laagste verkoopprijs moet hanteren die je binnen de afgelopen 30 dagen voor de prijsvermindering hebt gevoerd. In dit artikel lees je meerdere voorbeelden, waarvoor deze regelgeving geldt en uitzonderingen op deze bepaling. Op 17 juni hebben we dit artikel geüpdatet. 


Update

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op deze regels en heeft onlangs aan vijf bedrijven boetes opgelegd voor het gebruiken van nepkortingen, wat een oneerlijke handelspraktijk is.

De boetes variëren van € 100.000 tot ruim € 160.000. De boetes zijn volgens de ACM een belangrijk signaal dat het gebruik van nepkortingen moet stoppen, omdat de prijs een van de belangrijkste kenmerken van een product is waarop de consument de aankoopbeslissing hanteert.


Hoe zit het precies met de van/voor prijzen?

Voorbeeld: Product X kost op 15 februari €60,-. Op 3 maart kost het product nog €50,-. Op 30 maart wil je een Van/Voor-actie doen. Je mag dan niet de hogere prijs van 15 februari als ‘van’-prijs kiezen, omdat dat langer dan 30 dagen geleden is. Je moet hierbij dus uitgaan van de prijs op 3 maart.

15 februari -> €60
3 maart -> €50
30 maart -> Van €50 nu voor €35

Als verkoper hoef je niet aan te geven hoelang je de referentieprijs hebt gevoerd. Je moet er alleen voor zorgen dat het de laagste prijs in de afgelopen 30 dagen is geweest. Bij een prijsvermindering moet worden uitgegaan van de vorige verkoopprijs die is gevoerd in dezelfde winkel en/of via hetzelfde verkoopkanaal.

Enkele voorbeelden

Hieronder is de prijs hoger geworden, en wil de verkoper de volgende dag stunten met 40% korting. Dat mag niet. 

Het blijft in Nederland wel toegestaan om te verwijzen naar de oorspronkelijke prijs als er sprake is van een onafgebroken opeenvolging van prijsverlagingen. 

Die bepaling geldt niet als de prijs tussentijd weer wordt verhoogd. Dan geldt de normale regel:

Let op, deze regeling:

 • geldt alleen voor producten, niet voor (digitale) diensten en digitale inhoud;
 • geldt voor alle distributiekanalen: fysiek, online, telefonisch, catalogus, et cetera.
 • gaat om mededelingen van de verkoper dat hij de verkoopprijs heeft verlaagd ten opzicht van de vorige verkoopprijs.

Waar ziet deze bepaling niet op?

 • Deze wet geldt niet voor beperkt houdbare producten.
 • Deze bepaling beperkt de vrijheid van de ondernemer om zelf de prijs te bepalen niet.
 • De bepaling ziet niet op generieke communicatie over alle of over categorieën of reeksen producten die de verkoper aanbiedt als hierbij geen specifieke meetbare prijsvermindering wordt aangekondigd. Denkt aan: Laagste prijs, promotie, sale, outlet, et cetera.
 • De bepaling ziet niet op prijsvergelijkingen waarbij de verkoopprijs wordt vergeleken met een verkoopadviesprijs, de prijs die een concurrent hanteert of een andere referentieprijs (waarbij het wel duidelijk moet zijn welke soort referentieprijs gebruikt wordt, anders is het een oneerlijke handelspraktijk).
 • De bepaling ziet niet op kortingskaarten of vouchers die de consument recht geven op korting op over alle of over categorieën of reeksen producten die de verkoper aanbiedt.
 • De bepaling ziet niet op aanbiedingen waar bij de aankoop van een product in combinatie met andere producten goedkoper is Bijvoorbeeld 1+1 gratis of twee voor de prijs van een.
 • De bepaling ziet niet op loyaliteitsprogramma’s waarbij consumenten bij aankoop van een product korting krijgen op toekomstige aankopen
 • De rechtmatigheid van de bovenstaande aanbiedingen wordt bepaald aan de hand van de bepaling over oneerlijke handelspraktijken.

Thuiswinkel.org heeft kort geleden een webinar georganiseerd over reviews, kortingsprijzen en garantie. Kortom, hoe moet je voldoen aan de nieuwe wetgeving? Wil je hier meer over weten? 

BEKIJK DAN DE WRAP-UP

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp