Marktonderzoeken

Thuiswinkel.org brengt in samenwerking met andere partijen periodiek verschillende marktonderzoeken op het gebied van e-commerce uit. Deze onderzoeken bieden een dieper inzicht in de online markt en zijn gratis toegankelijk voor onze leden en business partners.

Onderzoek 2

De e-commercemarkt is aan verandering onderhevig en om een goed beeld te kunnen blijven houden van wat er speelt, voert Thuiswinkel.org op verschillende relevante gebieden onderzoek uit. Deze onderzoeken worden in samenwerking met onafhankelijke onderzoeksbureaus en eventueel met andere partijen uit de online-retailbranche uitgevoerd. Op deze manier waarborgen we betrouwbare onderzoeksresultaten die door veel partijen gebruikt kunnen worden.

Dit zijn jouw voordelen

  • Al 20 jaar betrouwbare marktcijfers over diverse e-commerceonderwerpen
  • Gebruik de benchmarks om jouw webshopprestaties te vergelijken met jouw branche en de sector in zijn geheel
  • Krijg inzicht in consumentenhouding en –gedrag met over online shoppen, duurzaamheid en veiligheid
  • Ontdek kansen voor jouw bedrijf op het gebied van nieuwe markten of technologieën
  • Gratis voor leden en business partners
Onderzoek - Man Schrijvend Achter Laptop 800 X 400

Beter inzicht in de e-commercemarkt

Inmiddels voert Thuiswinkel.org op verschillende gebieden binnen e-commerceonderzoek uit. Onderstaand een overzicht van onze onderzoeken:

Thuiswinkel Markt Monitor

Wat is de actuele status van de online consumentenmarkt? In deze monitor worden de online consumentenbestedingen en -aankopen (in binnen- en buitenland), de populairste betaalmethoden en devices ieder kwartaal gemeten. Speciaal voor leden en business partners is er ook een uitgebreid online dashboard beschikbaar.

Bekijk alle resultaten

Thuiswinkel Toekomst Monitor

Hoe shopt de Nederlandse consument over 5 jaar? Ieder jaar co-creëert Thuiswinkel.org samen met GfK een consumentenonderzoek over het online shopgedrag in de toekomst. Meerdere vragen zijn afkomstig van de expertgroepen van ShoppingTomorrow. Zo is het een onderzoek gedragen door de sector.

Bekijk alle resultaten

Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor

Deze monitor geeft inzicht in de ontwikkelingen en het duurzaamheidsgedrag van consumenten in de e-commercesector. Ook misverstanden worden in kaart gebracht. Met dit rapport kunnen webwinkels hun strategie, logistiek en marketing optimaliseren. Zo werken we samen aan veilig en verantwoord online winkelen.

Bekijk alle resultaten

Thuiswinkel Herkenbaarheidsonderzoek

Het Thuiswinkel Waarborg is het bekendste keurmerk voor webshops in Nederland. Onafhankelijk onderzoek door Motivaction toont aan dat 91% van de Nederlandse consumenten het keurmerklogo herkent. Daarnaast blijkt dat 74% van de ondervraagden die het keurmerk kennen dit als (zeer) betrouwbaar ervaart.

Bekijk alle resultaten

 

E-commerce Delivery Footprint Monitor

De CO2-uitstoot in de last mile voor een e-commercepakket is ten opzichte van 2018 gedaald met 56% tot gemiddeld 100 gram CO2 per pakket. Dit blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org. De sector stelt zich nu als doel om de CO2-uitstoot in de last mile te reduceren met 90% in 2030.

Bekijk alle resultaten

Thuiswinkel Checkout onderzoek

Dit onderzoek geeft inzicht in welke gedragsinterventies het beste werken om webshopklanten aan te zetten tot het kiezen van een duurzame bezorgoptie. Door middel van een A/B test is bij 4 webwinkels onderzocht welke interventies het beste werken.

Bekijk alle resultaten

European e-commerce rapporten

Via onze koepelvereniging E-commerce Europe deelt Thuiswinkel.org de e-commerce cijfers van heel Europa met haar leden. In het jaarlijkse rapport worden 34 landen onder de loep genomen. Het bevat een combinatie van feiten en cijfers, interviews met experts uit de sector en casestudies naar bedrijfskritische kwesties als Brexit en Covid-19.

Bekijk alle resultaten

Thuiswinkel Feestdagen Monitor

De feestdagen aan het einde van het jaar vormen een belangrijke en hectische periode voor (web)winkeliers. In opdracht van Thuiswinkel.org deed onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel onderzoek naar de intenties en het gedrag van consumenten rondom deze feestdagen en voerden zij een analyse uit op de omzetgroei tijdens deze periode.

Bekijk alle resultaten

B2B E-commerce Markt Monitor

Samen met onderzoeksbureau Ipsos hebben we onderzoek gedaan naar de Nederlandse online b2b-branche. Op basis van dit onderzoek is een rapportage gepubliceerd die inzicht geeft in de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen binnen de zakelijke markt en het gedrag en de voorkeuren van de zakelijke online besteller.

Bekijk alle resultaten

Samenwerkingen op het gebied van onderzoek

Retail insiders: data, duiding en inspiratie

In samenwerking met andere retailbranches werkt Thuiswinkel.org samen aan Retail Insiders. Alle informatie over de sector is hier te vinden: on- & offline, food & non-food, de diverse branches en verschillende verkoopkanalen.

RAAIT: Responsible Applied AI

RAAIT is het programma waarbinnen de HvA, HU en HR samen en in co-creatie met Thuiswinkel.org en diverse andere partners aan verantwoorde AI-oplossingen werken. Onderzoeksgroep RAAIT zoekt antwoord op de actuele en cruciale vraag: Hoe ontwerpen, ontwikkelen en implementeren we AI met oog voor ethische en juridische gevolgen voor de gebruiker? Heb je als webwinkelier interesse in een samenwerking op het gebied van Responsible Applied AI? Neem dan contact met ons op.

RINP: Retail Innovation Platform

Thuiswinkel.org is onderdeel van het RINP: een samenwerking tussen 50 onderzoekers, 20 universiteiten en verschillende praktijkpartners. Door het uitvoeren en bundelen van toegepast en wetenschappelijk onderzoek over retailinnovatie binnen universiteiten wil het RINP een structurele bijdrage leveren aan de innovatiekracht, concurrentiekracht en duurzaamheid van de retailsector.

Ideeën voor nieuwe onderzoeken en samenwerkingen

Thuiswinkel.org voert al op verschillende gebieden onderzoek uit binnen de e-commercemarkt, maar er zijn nog onderwerpen waarin we meer inzicht zouden willen verkrijgen. Daarom blijven wij kijken waar de behoefte van de markt en onze achterban liggen. Zou je als webwinkelier meer willen weten op een bepaald gebied, of heb je een interessant onderzoek in gedachte? Neem dan gerust contact met ons op via onderzoek@thuiswinkel.org.

Download de laatste
Thuiswinkel Markt Monitor

Geïnteresseerden kunnen gratis de basisversie van de Thuiswinkel Markt Monitor downloaden. Leden en business partners hebben sinds 2023 gratis en exclusief toegang tot het online dashboard. Heb je vragen, mail naar onderzoek@thuiswinkel.org.

TMM Q3 2023 Cover Download Pagina

Heb je vragen
over onderzoek?

Neem contact op met onze marktonderzoeker Jolijn de Heer.  Ze helpt je graag verder. 

Jolijn 250 X 250

Sluit je aan bij
de beste webwinkels van Nederland

Webshops die lid zijn van Thuiswinkel.org ontvangen veel meer dan alleen het beste webwinkelkeurmerk van Nederland. Het is onze missie om shoppen slimmer te maken. Onze diensten helpen jou slimmer ondernemen op het gebied van Vertrouwen, Kennis, Innovatie en Invloed. Ook zetten we in op Duurzaam groeien, met onze #shopresponsible strategie stomen we jouw shop klaar voor de toekomst.

CTA dame bruine krullen wijzend vierkant