Digitale innovatie

Door innovatie zal werken in de e-commercesector nieuwe vaardigheden blijven vereisen. Onder meer door de opkomst van AI, de urgentie van duurzaamheid en snel veranderende wetgeving zullen werknemers worden aangemoedigd om zich bij te scholen in AI-gerelateerde domeinen en nieuwe functies bekleden zoals prompt developer. Het onderwijs past zich aan om deze specifieke behoeften te accommoderen. 

Difitale Innovatie 800 X 400

De verantwoorde toepassing van technologie staat hoog op de agenda. Bedrijven staan voor de uitdaging om de snelheid van innovatie en AI te balanceren met effectief risicobeheer. Denk aan adviesraden voor AI en het implementeren van regelgeving, zoals de AI Act, worden cruciaal om de ethiek en verantwoordelijkheid in de e-commerce-industrie te waarborgen. Responsible algoritmes zullen deel moeten uitmaken van deze transitie om transparantie en eerlijkheid te garanderen in de algoritme-gedreven besluitvorming binnen e-commerce.

Het belang van het toepassen van technologie

De toepassing van technologie speelt een cruciale rol binnen e-commerce om de online klantreis te verrijken, efficiencyvoordelen te behalen en de verduurzaming van de sector te ondersteunen. Snelheid van adoptie door e-commerce bedrijven (met name het MKB) is daarom van cruciaal belang.

(Generatieve) AI speelt een prominentere rol bij het creëren van efficiëntie en nieuwe bedieningsconcepten. Zo ondergaat de zoekfunctionaliteit en chatbotfunctie van e-commerceplatforms een grote verschuiving. Daarnaast zorgt technologische innovatie er ook voor dat de consument gaat shoppen op nieuwe platformen en met behulp van geavanceerde apparaten. Live en social commerce winnen aan populariteit, en de mogelijkheden die wearables bieden voor de winkelervaring zijn eindeloos. De technologische innovaties hebben ook een enorme impact op de arbeidsmarkt. Zo ontstaan er nieuwe functies zoals prompt developer en duurzaamheidsmanager.

De mogelijkheden maximaal benutten

Daarom willen wij, als Thuiswinkel.org, onze leden de mogelijkheden bieden deze innovaties maximaal te benutten. Zo kunnen leden voorlopen in het gebruik van technologieën die de customer journey innoveren, denk aan virtuele paskamers en voice applicaties. Ook onderzoeken we de skills gap van de toekomst en ontwikkelen we een visie op verantwoord toepassen van technologie. Daarnaast onderzoekt de Nederlandse e-commerce sector al 10 jaar lang jaarlijks de nieuwste trends, ontwikkelingen en best practices binnen het ShoppingTomorrow programma van Thuiswinkel.org. Dit gaan we uitbreiden met field labs waarin geëxperimenteerd wordt met nieuwe technologieën.

De rol van de overheid

Om de adoptiesnelheid van nieuwe technologieën te verhogen en het verantwoord gebruik van innovaties te bevorderen, is ondersteuning vanuit de overheid essentieel. Het is van belang dat politiek Den Haag het gesprek tussen de overheid en het bedrijfsleven faciliteert. Ontwikkelingen binnen bedrijven lopen vaak vooruit op de bestaande wet- en regelgeving. Daarnaast dient de overheid te investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D), in programma’s en middelen zoals Thuiswinkel e-Academy of ShoppingTomorrow, en zich in te zetten voor een versnelde integratie van innovatie en technologie in het onderwijsaanbod.

Heb jij vragen
Over dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze manager Public Affairs Maike Jansen. Zij helpt je graag verder. 

Maike Jansen 320 X 320

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA