Verandering bijdrage van leden aan Geschillencommissie Thuiswinkel

Categorie
Gepubliceerd op: 8 juli 2024
Bijgewerkt op: 8 juli 2024
Juridisch Advies 800 X 400 (1)

De bijdrage van leden aan de Geschillencommissie Thuiswinkel bij de Stichting Geschillencommissie is door het bestuur van Thuiswinkel.org verhoogd (bestuursbesluit 17 juni) bij drie of meer klachten. Elk lid dat onder een bij het lidmaatschap behorende geschillenregeling valt, is verplicht om in voorkomende gevallen het klachtengeld aan de vereniging te voldoen (Statuten art. 5.6). Het bestuur van Thuiswinkel.org heeft (Statuten art. 5.6) de bevoegdheid om de gronden voor en hoogte van het klachtengeld vast te stellen.

Leden met meerdere geschillen (drie of meer per jaar) betalen een hogere eigen bijdrage bij schikkingen en gegrond verklaarde geschillen bij de geschillencommissie. De facturering van deze kosten wordt uitgevoerd door het bureau van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC). De bedragen aan behandelingskosten variëren afhankelijk van de fase van het geschil en het type uitspraak, en worden verhoogd met btw. De kosten zijn nu:

  • De eigen bijdrage bij gegronde geschillen (de consument wordt in het gelijk gesteld) wordt bij deze leden verhoogd van €300,- naar €600,-.
  • De eigen bijdrage voor schikken “na verweer vragen” gaat van €75,- naar €125,-.
  • De eigen bijdrage bij schikken (na uitnodiging hoorzitting) wordt verhoogd van €150,- naar €200,-.

Dit besluit is genomen met het oog op recente ontwikkelingen betreffende de toegenomen geschillen bij de Stichting Geschillencommissie Thuiswinkel, alsook de daarmee gepaard gaande kostenstijgingen.

Sinds 2015 heeft Thuiswinkel.org besloten een deel van de kosten van geschillenbehandeling door te berekenen aan leden die betrokken zijn bij een geschil. Momenteel worden er geen kosten in rekening gebracht als een geschil ongegrond wordt verklaard.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp