Elektrische bus besturen met B-rijbewijs mag een jaar langer

Gepubliceerd op: 21 juni 2024
Bijgewerkt op: 21 juni 2024
Afbeeldingen (3)

Er is goed nieuws voor eigenaren van zware elektrische bestelbussen, zowel huidige als toekomstige. Deze ondernemers mogen een jaar langer doorrijden met een B-rijbewijs in een elektrische bus. De vrijstellingsregeling die op 1 juli 2024 zou aflopen, wordt met een jaar verlengd. Samen met andere brancheorganisaties heeft Thuiswinkel.org zich de afgelopen jaren ingezet om dit te realiseren, met nu een positieve uitkomst voor de ondernemer.

Stand van zaken: Gedoogregeling blijft tot 1 juli 2025

Elektrische bestelbussen tot 4.250 kilogram hoeven na 1 juli dus niet terug gekeurd te worden naar 3.500 kilogram.. Bestuurders met een B-rijbewijs mogen deze bussen tot 1 juli 2025 blijven besturen. Hiermee krijgt deze groep een vrijstelling voor het C-(vrachtwagen)rijbewijs, dat normaal gesproken boven de 3.500 kg verplicht is. De hogere gewichtsgrens is nodig om het extra gewicht van de accu’s te compenseren en het laadvermogen te behouden. Na 1 juli 2025 wordt de nieuwe Europese vierde rijbewijsrichtlijn verwacht, die waarschijnlijk zal bepalen dat een B-rijbewijs voldoende is om een elektrische bus tot maximaal 4.250 kg te besturen.

Onzekerheid voor ondernemers even weg

Thuiswinkel.org werd een tijdje geleden onaangenaam verrast over de beslissing van het Rijk om de huidige vrijstellingsregeling C-rijbewijs voor het besturen van een elektrische bestelauto niet langer te gedogen. Eind 2023 besloot het OM namelijk de gedoogregeling die zorgt dat je ook met een B-rijbewijs een zwaardere elektrische bestelauto mag rijden, slechts met een half jaar verlengen tot 1 juli 2024.

Elektrische bestelauto’s worden gereden door bestuurders met een B-rijbewijs. Deze ondernemers hebben al een tekort aan mensen, dus bestuurders inzetten met een C-vrachtwagenrijbewijs is onmogelijk en niet reëel. Ook het tekort aan mensen met zo’n rijbewijs is groot en zijn er aan de scholing tijd en kosten verbonden.

Daarnaast dreigden door deze maatregel ondernemers niet te kiezen voor elektrische bestelauto’s maar voor bestelauto’s met dieselmotor, zou de verkoop van elektrische auto’s stil komen te liggen en wordt het verduurzamen en leefbaarder maken van binnensteden en winkelgebieden verder vertraagd.

Behoefte aan stabiel overheidsbeleid

Thuiswinkel.org werkt met onze ketenpartners al samen aan duurzamere pakketbezorging. Hier ligt voornamelijk de opdracht bij de vervoerders, gezien veel online winkels hun transport uitbesteden. De transitie naar meer emissie loze mobiliteit is voor e-commerce in gang gezet. Emmisievrije bezorging, ook buiten zero-emmissiezones staat al in de plannen van de grote pakketvervoerders, en zij zijn hier al langere tijd mee bezig. Echter is het verduurzamen van het wagenpark kostbaar en soms zelfs niet haalbaar voor ondernemers (van transportbedrijf tot kleine ondernemer). Thuiswinkel.org roept bij de overheid op voor betrouwbaar, stabiel en stimulerend overheidsbeleid, dit is cruciaal voor ondernemers om stappen te kunnen blijven zetten op het gebied van duurzaamheid.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp