Openbaar Ministerie past rijbewijsregels elektrische bestelauto’s aan en frustreert zo duurzame logistiek

Gepubliceerd op: 23 december 2023
Bijgewerkt op: 23 december 2023
Afbeeldingen (3)

Thuiswinkel.org is onaangenaam verrast over de beslissing van het Rijk om de huidige vrijstellingsregeling C-rijbewijs voor het besturen van een elektrische bestelauto niet langer te gedogen. Het OM wil namelijk de gedoogregeling die zorgt dat je ook met een B-rijbewijs een zwaardere elektrische bestelauto mag rijden, slechts met een half jaar verlengen tot 1 juli 2024.

Deze verlenging is veel te kort, niet in lijn met de verduurzaming in de logistiek en niet eerlijk voor de ondernemers die 'hun nek hebben uitgestoken' en zo'n bus hebben aangeschaft. Het standpunt van het OM heeft grote gevolgen voor de sector. Veel bestuurders van elektrische bestelauto’s beschikken namelijk niet over een grootrijbewijs. Dit is een onnodige hindernis op weg naar duurzame logistiek en leefbare binnensteden. Om de benodigde wetgeving in te voeren is minstens een jaar nodig. Door het genomen besluit eindigt de regeling op 1 juli 2024, terwijl de verlenging van de regeling nodig is tot ten minste 1 januari 2025. We zijn blij met dat er Kamervragen zijn gesteld door Mpanzu Baminga (D66) op 22 december 2023.

Huidige gedoogregeling

Met de huidige gedoogregeling mogen bestuurders met een B-rijbewijs een elektrische bestelauto besturen tot maximaal 4.250 kg. Hiermee krijgt deze groep een vrijstelling voor het C-(vrachtwagen)rijbewijs, dat normaal gesproken boven de 3.500 kg verplicht is. De hogere gewichtsgrens is nodig om het extra gewicht van de batterijen te compenseren en er zo geen verlies van laadvermogen is. Een optie is om het toelaatbare maximum gewicht van de voertuigen te verlagen naar 3.500 kg. In de praktijk betekent dat bijna een halvering van het laadvermogen en daarmee verlies van efficiëntie. Ook is Europese wet- en regelgeving in de maak, de zogenaamde vierde rijbewijsrichtlijn. Daarin staat dat je met 4.250 kg gewicht een B-rijbewijs moet bezitten om dat voertuig te mogen besturen. De verwachting is echter dat dat pas in 2027 gebeurt.

Onzekerheid voor ondernemers

Er is nog zeker een jaar nodig om te komen tot regelende wetgeving. Maar door het besluit van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) wordt er een streep gezet door de huidige vrijstellingsregeling per 1 juli 2024. Hierdoor dreigen ondernemers met duurzaamheidsambities onnodig op kosten te worden gejaagd en zullen ze moeten kiezen voor de bestelauto met dieselmotor. Het is onduidelijk hoe de bewindslieden dan verder willen met de ontwikkeling van zero-emissie vervoer. Bovendien komt de verkoop van nieuwe elektrische bestelauto’s stil te liggen. Het verder verduurzamen en leefbaarder maken van binnensteden en winkelgebieden wordt vertraagd.

Elektrische bestelauto’s worden gereden door bestuurders met een B-rijbewijs. Deze ondernemers hebben al een tekort aan mensen, dus bestuurders inzetten met een C-vrachtwagenrijbewijs is onmogelijk en niet reëel. Ook het tekort aan mensen met zo’n rijbewijs is enorm. Bovendien zijn er aan de scholing tijd en kosten verbonden.

Verlenging gedoogregeling

Thuiswinkel.org vindt het niet te begrijpen dat de overheid verschillende duurzame ambities heeft en dan vervolgens dit soort voertuigen gaat weren, terwijl ze over een paar jaar wél toegestaan zijn onder dezelfde voorwaarden. Daarom roept Thuiswinkel.org, in lijn met andere brancheverenigingen als TLN, de nieuwe Tweede Kamer op om in te grijpen. De sector hoopt op een soepele verlenging van de gedoogregeling tot het moment dat er nieuwe wetgeving is. De duurzame, stille en schone elektrische bestelauto kan dan gewoon haar werk blijven doen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp