Cybersecurity

Een van de speerpunten van Thuiswinkel.org is het bevorderen van de veiligheid van online ondernemers en consumenten. Steeds meer ondernemers en consumenten hebben of krijgen te maken met fraudegevallen. Er is een verschuiving gaande van fysieke criminaliteit naar online criminaliteit. Het bevorderen van de veiligheid van online ondernemers en consumenten blijft cruciaal, en staat steeds hoger op de politieke agenda.

Cybersecurity 800 X 400

Het aantal fraudegevallen blijft stijgen, met name aan- en verkoopfraude. Daarnaast werkt, binnen e-commerce, de uitsluitend in Nederland geldende verplichting om een achteraf betaalmethode aan te bieden (Artikel 7:26 BW) fraude in de hand. Ook nemen cyberdreigingen- en aanvallen toe. Momenteel pakt de politiek regie om de cyberweerbaarheid van de overheid en het bedrijfsleven te bevorderen door middel van de Nationale Cybersecurity Strategie. We zien dat het kleinbedrijf zich het minste zorgen maakt over cyberdreigingen, maar hun zaken ook het minste op orde hebben. Het midden- en grootbedrijf maakt zich redelijk zorgen en hebben respectievelijk hun zaken redelijk en goed op orde.

De fraude- en cyberweerbaarheid verhogen

Als sector maken we ons hard om de fraude- en cyberweerbaarheid te verhogen, om de schade kwantitatief inzichtelijk te maken en bewustzijn te creëren over de risico’s en oplossingen bij zowel ondernemers als consumenten. Thuiswinkel.org is hier al actief mee bezig door middel van o.a. een scamchecken een convenant met ‘No More Leaks’ om account takeovers tegen te gaan. Om de weerbaarheid van onze leden te vergroten voeren we jaarlijks verschillende cyberscans uit. Hiermee worden risico’s op de meest voorkomende kwetsbaarheden drastisch teruggebracht.

De overheid dient budgetten vrij te maken om ondernemers een financiële stimulans te geven om te investeren in cybersecurity en een cyber-helpdesk te ontwikkelen waar (mkb-)ondernemers terecht kunnen met vragen over en hulp bij cybercrime. Tot slot dringen wij aan om Artikel 7:26 BW af te schaffen. Dit zal bijdragen aan het terugdringen van fraude.

Heb jij vragen
Over dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze manager Public Affairs Maike Jansen. Zij helpt je graag verder. 

Maike Jansen 320 X 320

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA