De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in haar leidraad ‘Bescherming van de online consument’ de grenzen vastgesteld waar verleiding overgaat in misleiding. Een van de onderwerpen in de leidraad is de prijs. In dit artikel leggen we de richtlijn uit.

Consumenten beslissen vaak op basis van de prijs of ze een product of dienst willen kopen. Veel (web)winkels experimenteren met hun prijzen, personaliseren de prijs met behulp van data of verlagen de prijs automatisch naar die van de concurrent. Bedrijven hebben er vaak baat bij om de kosten zo laag mogelijk te laten zien, maar voor consumenten kan het misleidend zijn. Ze hebben daarom op tijd een duidelijk overzicht van de prijs nodig. Welk kosten komen er nog bij, welke kosten zijn optioneel en hoe zit het met verzendkosten?

De regels rondom prijs

Een bedrijf moet duidelijk zijn over de totale prijs, inclusief alle bijkomende kosten. Dit moet je doen vanaf het eerste moment dat je een consument een product tegen een bepaalde prijs aanbiedt. Sommige webwinkels adverteren met ‘gratis’ producten, om er dan later toch onvermijdbare kosten voor te kunnen rekeningen. Wanneer je niet volledig bent in je prijsstelling en consumenten daar pas later mee confronteert, is dat misleiding en zullen consumenten minder snel afhaken. Zij hebben namelijk al tijd in het proces gestopt en zullen daarom de extra kosten (ongewenst) voor lief nemen.

Prijs vooraf niet bekend

Kun je de totale prijs niet vooraf geven, bijvoorbeeld omdat die afhankelijk is van een keuze die een consument later in het bestelproces maakt? Dan moet in ieder geval duidelijk zijn hoe die extra kosten worden berekend. Let op: wanneer je niets vermeldt over deze kosten, hoeft de klant ze ook niet te betalen. Deze informatie moet dus altijd vermeld worden, ook als er maar weinig ruimte is voor die informatie, bijvoorbeeld via de mobiele website of een overeenkomst per sms. Is er sprake van een abonnement? Dan moeten de totale kosten per factureringsperiode duidelijk vermeld worden.

Wat mag niet?

  • Een bedrijf mag de consument niet misleiden door de hierboven genoemde informatie over de prijs weg te laten of te verbergen.
  • Een bedrijf mag ook niet ten onrechte de indruk wekken dat er een specifiek prijsvoordeel is.
  • Verder mag een bedrijf een product of dienst niet ten onrechte als ‘gratis’ aanbieden. Het bedrijf mag wel kosten berekenen voor bijvoorbeeld de verzending van het pakket. Deze moeten duidelijk vermeld staan bij het aanbod. Een product ‘gratis’ noemen zonder te vertellen dat consumenten daarna iedere maand tegen betaling nog meer producten krijgen, mag ook niet.
  • Tot slot mag een bedrijf geen extra (optionele) kosten vooraf aanvinken.

Meer weten over de richtlijnen?

In de volgende artikelen leggen we andere richtlijnen uit:

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Ank van Heeringen 250x250
Ank van Heeringen