In november werd bekend dat er dit jaar opnieuw een vuurwerkverbod geldt met Oud & Nieuw. De verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt net als vorig jaar de komende jaarwisseling verboden. Dit tijdelijke vuurwerkverbod geldt overigens niet voor vuurwerk uit de zogeheten categorie 1. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, knalerwten, trektouwtjes en sierfonteintjes. Maar let op, want je mag als webshop dit vuurwerk wel verkopen, maar niet verzenden. Hoe zit dit? 

Vuurwerkverbod in 2021

Het kabinet heeft in november officieel besloten om net als vorig jaar een tijdelijk vuurwerkverbod voor consumenten in te stellen rond de jaarwisseling. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen in verband met COVID-19. Knal- en zwaar sierwerk zoals vuurpijlen zijn dit jaar verboden. Kindervuurwerk zoals sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes zijn wel toegestaan en mogen het hele jaar door worden afgestoken. 

Als webwinkel mag je legaal vuurwerk uit categorie 1 verkopen, zolang je je klanten de bestelling maar laat afhalen. Je mag vuurwerk in geen enkel geval thuisbezorgen. Dat is gevaarlijk voor de post en het distributiecentrum en dus verboden. Dit geldt niet alleen voor zwaarder vuurwerk, maar ook voor categorie 1-vuurwerk (zoals sterretjes en knalerwten).

Wat staat er in het vuurwerkbesluit?

Wil jij als webshop categorie 1-vuurwerk verkopen? Dan mag je het aanbieden, als het vuurwerk maar in een fysieke vestiging opgehaald wordt. Vuurwerk kan opgehaald worden op 29, 30 en 31 december. Het vuurwerkbesluit stelt het volgende aangaande het aanbieden van vuurwerk aan particulieren:

Artikel 2.3.4
Het is verboden consumentenvuurwerk aan een particulier bedrijfsmatig ter beschikking te stellen op een andere plaats dan een verkoopruimte die voldoet aan de in bijlage 1 gestelde voorschriften en de door het bevoegd gezag overeenkomstig artikel 2.2.3 gestelde maatwerkvoorschriften.

Let bij de verkoop van vuurwerk op de volgende zaken:

  1. Zorg dat je in je webshop alleen maar legaal vuurwerk verkoopt.
  2. Controleer in de vestiging altijd of degene die het vuurwerk komt ophalen de juiste leeftijd heeft.
  3. Vuurwerkverkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven.
  4. Vuurwerkverkopers moeten ook uitleg geven over hoe je het vuurwerk veilig afsteekt.
  5. Een consument mag maximaal 25 kilogram vuurwerk in huis hebben.

Vragen?

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van de politie voor meer informatie over dit onderwerp. Heb je andere juridische vragen? Ga dan naar het helpcenter.

Heb je meer vragen over
wet- en regelgeving?

Vincent is jurist en beleidsadviseur. Hij adviseert webwinkels met juridische vragen over privacy, de compliance van hun webshop en hun rechtspositie in geschillen met klanten.

Vincent Romviel 250x250
Vincent Romviel