Instanties onderzoeken handelspraktijken Chinese platforms

Gepubliceerd op: 6 mei 2024
Bijgewerkt op: 6 mei 2024
Onderzoek Naar China

De snelle opkomst en de handelspraktijken van Chinese platforms worden nauwlettend in de gaten gehouden. Zo gaat de Europese Commissie Shein op namaakartikelen controleren in het kader van de DSA, dringt de Duitse regering aan op actie tegen Temu en loopt in Hongarije een procedure tegen het moederbedrijf van Temu. Thuiswinkel.org vraagt met klem om onderzoek door de Nederlandse overheid naar de handelspraktijken en naleving van de consumentenwetgeving door nieuwe spelers die buiten de EU gevestigd zijn.

De opkomst van Chinese platforms op de Europese markt gaat snel. Zo draaiden de vijfhonderd grootste Europese webshops vorig jaar een lagere omzet dan het jaar daarvoor. De omzetdaling komt volgens onderzoek van Cross-Border Commerce Europe onder meer door de instabiele economie wereldwijd en door stevige concurrentie van Amerikaanse en opkomende Chinese webshops. Verschillende instanties roepen op of doen onderzoek naar de dubieuze handelspraktijken van deze nieuwe spelers.

Controle Shein door Europese Commissie

Op 26 april heeft de Europese Commissie Shein officieel aangewezen als VLOP, waardoor het onderhevig is aan verhoogd toezicht in het kader van de DSA. Het platform heeft meer dan 108 miljoen maandelijkse gebruikers in Europa, waardoor het de drempel van 45 miljoen actieve gebruikers overschrijdt om te worden beschouwd als een VLOP onder de DSA. Dit betekent dat Shein tot eind augustus de tijd heeft om te voldoen aan de DSA-regelgeving, waaronder strengere surveillance van illegale producten, verhoogde consumentenbeschermingsmaatregelen en meer transparantie en verantwoordingsplicht. Zo moet Shein mechanismes implementeren om namaakartikelen te identificeren en tegen te gaan.

Duitse overheid roept op tot actie tegen Temu

De Duitse regering dringt aan op actie tegen Temu, want Temu zou manipulatieve tactieken gebruiken om jonge gebruikers aan te zetten tot aankopen. Christiane Rohleder, Staatssecretaris van Consumentenbescherming, benadrukte het gebruik van "dark patterns" op Temu. Het Chinese platform heeft hierop nog niet gereageerd.

Daarnaast heeft Temu onlangs op zijn website aangekondigd dat het tussen oktober 2023 en maart 2024 gemiddeld 75 miljoen maandelijkse gebruikers had. Als gevolg van het sterk groeiende aantal gebruikers zal het bedrijf waarschijnlijk aangewezen worden als VLOP door de Europese commissie. Dit betekent strengere verplichtingen en striktere EU-regels voor Temu waaronder meer transparantie en verantwoordingsplicht. De Europese Commissie moet Temu nog formeel aanwijzen als VLOP.

Concurrentiebureau van Hongarije onderzoekt moederbedrijf Temu

Op 13 maart kondigde het Concurrentiebureau van Hongarije (GVH) de start van een procedure aan tegen Whaleco Technology, de Europese exploitant van Temu. Klachten kwamen binnen dat de bedrijfspraktijken van het bedrijf de markt verstoren en Europese en Hongaarse online bedrijven schaden. De procedure zal betrekking hebben op misleiding van de consument, mogelijke verkooppraktijken onder de kostprijs en agressieve prijsstrategieën door het bedrijf. Later wordt bekend of er inderdaad sprake is van schendingen.

Ook naar handelspraktijken AliExpress onderzoek

Op 14 maart opende de Europese Commissie onderzoek naar de handelspraktijken van AliExpress, een VLOP onder de DSA. Het onderzoek heeft betrekking op verdenking van verspreiding van illegale content, een gebrek aan informatie voor consumenten over producten en verkoop van illegale producten als vervalste medicijnen en voedingssupplementen. Reden voor onderzoek naar AliExpress door de Europese Commissie is om consumenten te beschermen. Er is geen termijn voor afronding van het onderzoek.

In Nederland ook onderzoek nodig

Ook Thuiswinkel.org vraagt met klem om onderzoek door de Nederlandse overheid naar de handelspraktijken en naleving van de consumentenwetgeving door nieuwe spelers die buiten de EU gevestigd zijn. Niet alleen helpt onderzoek om Nederlandse consumenten te beschermen op het gebied van veiligheid en gezondheid, maar ook om eerlijke concurrentie voor alle bedrijven die in Nederland actief te waarborgen. Tegelijkertijd is betere handhaving essentieel. Alleen met gelijke spelregels voor de hele markt en de voldoende handhaving, kunnen online ondernemers in een gelijk speelveld eerlijk concurreren.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp