Oproep: Denk mee over de herziening van de Code E-mail

Categorie
Gepubliceerd op: 2 mei 2024
Bijgewerkt op: 2 mei 2024
Notificatie 800 X 400

Het is alweer een tijd geleden dat de Code E-mail werd opgesteld. Met deze zelfregulering werd ooit een basis gelegd om reclame en werving via e-mail in goede banen te leiden. Sindsdien is er veel veranderd in de markt. Dit is voor Thuiswinkel.org en DDMA reden genoeg om gezamenlijk met de branche deze zelfregulering te herzien.

De Code E-mail is sinds 1 januari 2012 van kracht en richt zich op het verzenden van ongevraagde reclame via e-mail. De afgelopen jaren heeft de e-mailsector te maken gehad met veel technische veranderingen en de kansen en mogelijkheden die daarmee gepaard zijn gegaan. Tegelijkertijd wordt de consument steeds kritischer en houdt de politiek scherp toezicht om irritatie bij de consument te voorkomen. Dit is voor Thuiswinkel.org en DDMA reden om de Code kritisch onder de loep te nemen en aan te scherpen, om zo te blijven werken aan een toekomstbestendige e-mailsector voor consumenten, ESP's, bureaus en opdrachtgevers.

Wat moet er worden verbeterd aan de Code?

Een deel van het voorwerk is al gedaan, we hebben namelijk al zorgvuldig geanalyseerd op welke punten de Code volgens ons een update nodig heeft. Enkele voorbeelden van deze ideeën zijn:

  1. Het verstrekken van richtlijnen om de grens tussen commerciële en servicegerichte e-mails te bepalen. Dit kan helpen om duidelijkheid te scheppen voor bedrijven bij het opstellen en versturen van e-mails, waardoor ze beter kunnen voldoen aan de verwachtingen van consumenten en regelgeving.
  2. Het toevoegen van concrete vereisten voor geldige toestemming. Dit kan onder meer inhouden dat duidelijk wordt vastgelegd hoe toestemming moet worden verkregen, wat de vereisten zijn voor het bewaren van toestemmingsgegevens en hoe consumenten hun toestemming kunnen intrekken.
  3. Het opnemen van een maximale verwerkingstijd voor afmeldingen. Door een duidelijke termijn vast te stellen waarbinnen afmeldingen moeten worden verwerkt, kunnen consumenten sneller en effectiever worden bediend, wat hun vertrouwen in de e-mailpraktijken van bedrijven vergroot.

Denk met ons mee over de verbeteringen

Uiteraard kijken we daar graag samen naar met mensen die de Code E-mail in de praktijk gebruiken. Wil jij meedenken over en meeschrijven aan de verbeteringen? Meld je dan vóór 10 mei aan bij Paul Martens legal counsel via paulmartens@thuiswinkel.org.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Paul Martens (1)

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp