Nieuwe Europese e-commercewetgeving onderwerp van gesprek in Berlijn

Categorie
Gepubliceerd op: 4 april 2023
Bijgewerkt op: 4 april 2023
Geschreven door
Wetgeving Europa

Eind maart was een delegatie namens Thuiswinkel.org in Berlijn om in gesprek te gaan met de Europese counterparts. Naast een informatieve rondleiding door de stad kwamen ze via de commissievergaderingen van koepelorganisatie Ecommerce Europe op inhoudelijk vlak meer te weten over de laatste Europese ontwikkelingen binnen de e-commercesector. 


Ecommerce Europe is de koepelorganisatie van e-commerce-belangenverenigingen in Europa. Zij zijn de stem van e-commerce in Brussel en vertegenwoordigen de aangesloten e-commerceverenigingen, waaronder Thuiswinkel.org en 150 duizend ondernemingen. De onderlinge bijeenkomsten worden gebruikt voor standpuntbepaling en het afstemmen van de lobbytactiek richting de Europese instituties en andere stakeholders. Ten minste twee keer per jaar komen de belangenbehartigers en het bestuur voor vergaderingen fysiek bij elkaar. Eind maart vond de eerste fysieke vergadering van dit jaar plaats op het hoofdkantoor van Zalando in Berlijn.


Verkiezingen Europees Parlement

Naast de verschillende commissievergaderingen, vond ook de bestuursvergadering plaats. Op de agenda van de bestuursvergadering stond, naast de beleidsmatige zaken, ook een punt over de voorbereiding op de verkiezingen voor het Europese Parlement. Deze vinden volgend jaar in mei plaats, maar het is nu al zaak om zo snel mogelijk kandidaten op de kieslijsten van de politieke partijen te identificeren en onze campagne inhoudelijk voor te bereiden. Daar vertellen we later meer over.

Verplichte herroepingsknop op webshops

Tijdens de E-regulations Commissie kwam het plan van de Europese Raad dat webshops worden verplicht om een herroepingsrechtknop aan te bieden aan de orde. We proberen te voorkomen dat webshops verplicht een herroepingsknop moeten gaan aanbieden en stellen voor om in plaats van een knop een ruimere omschrijving in de wet te krijgen van een herroepingsrecht-functie. Dit biedt meer ruimte aan webshops om hun processen rondom retouren in te richten.

Toenemend belang duurzaamheid

Daarnaast ging het over het toenemende belang van duurzame praktijken in de online handel in relatie tot de rol en de verantwoordelijkheid van online platforms. Naarmate consumenten milieubewuster worden, is het belangrijk dat online verkopers en online platforms hun verantwoordelijkheid nemen om duurzame praktijken te bevorderen. E-commercebedrijven moeten consumenten voorzien van de informatie en middelen die zij nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over de producten die zij kopen en waar ze die kopen.

Vervolgens ging het bij de Sustainability Commissie onder meer over hoe het recent uitgekomen voorstel Right to Repair gaat uitpakken voor webwinkels in de verschillende lidstaten. Het recht op reparatie verwijst naar de mogelijkheid voor consumenten en het recht van de verkoper om door hen gekochte/verkochte producten te repareren in plaats van ze te moeten vervangen. Kortgezegd geeft het nieuwe voorstel de consument meer handvatten om voor reparatie in plaats van vervanging te kiezen. Online platforms kunnen het recht op reparatie helpen bevorderen door verkopers aan te moedigen producten ecologisch en reparabel te ontwerpen. Ook kunnen ze consumenten toegang bieden tot reparatiehandleidingen en reserveonderdelen. Met deze wetgeving zetten we stappen richting een reparatie-economie.

Ook spraken we over de circulariteit van producten, onder meer terugkomend in de voorstellen over Ecodesign en Green claims. Circulariteit verwijst naar het idee om producten te ontwerpen die aan het eind van hun levensduur worden hergebruikt, opgeknapt of gerecycled. Online platforms spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van circulariteit, door verkopers aan te moedigen duurzame bedrijfspraktijken toe te passen en door de consument te voorzien van duurzaamheidsinformatie. Problematisch is echter dat platformen van buiten de EU zich niet aan deze regels hoeven te houden en daardoor een gevaar zijn voor de interne en circulaire markt.

We bedanken Ecommerce Europe en Bundesverband E-Commerce und Versandhandel Deutschland e.V. (bevh) voor de organisatie van het event en de inhoudelijke sessies. En zowel op het gebied van veilig als verantwoord winkelen blijkt er ook op Europees niveau dus nog genoeg werk aan de winkel.

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp