Sustainability in e-commerce: waar te beginnen en waarom nú?

Categorie
Gepubliceerd op: 4 april 2023
Bijgewerkt op: 4 april 2023
Geschreven door
Duurzaamheidsclaims (1)
Business Partner

Onze business partner valantic heeft zich verdiept in het onderwerp sustainability in e-commerce. valantic sprak met Dr. Hongli Joosten-Ma (lector aan de Haagse Hogeschool), over de laatste ontwikkelingen binnen haar kennisgebied: purposeful marketing. Een aantal van de meer dan interessante conclusies en cijfers die zij oplepelde worden in dit artikel gedeeld. Verder leerde valantic weer uit andere bronnen dat we het als branche op bepaalde gebieden onverwacht goed doen, maar ook dat we niet achterover kunnen leunen én wat dan wel verstandig is. We bespreken deze bevindingen met je in dit artikel. 

Waarom Sustainability?

Het onderwerp sustainability leeft in grote delen van de maatschappij. Er komt steeds met regelgeving vanuit de overheid en er is een groeiende bewustzijn rond het thema. Sustainability is volgens Dr. Joosten- ma geen optie meer. En uit haar onderzoeken zijn een paar opvallende conclusies gebleken.

Cijfers CEO's en bedrijven

Zo is gebleken dat ruim 75% van de CEO’s ervaart dat stakeholders de druk opvoeren voor de invoer van meer, of meer actief beleid tegen de klimaatproblematiek. Ook investeert 80% van de bedrijven in de ontwikkeling van duurzame producten, of heeft plannen hiertoe.

Cijfers consumenten

Ook consumenten vinden sustainability steeds belangrijker: in 2021 kocht bijna een derde van de consumenten bij merken die in overeenstemming zijn met hun persoonlijke waarden. Meer dan een vierde van de consumenten boycot zelfs merken die dat niet zijn. Voor Millennials en gen-Z is oog voor maatschappelijke waarden zelfs nog belangrijker, vond het onderzoeksteam van Dr. Joosten-Ma in een nog lopend onderzoek onder de eigen studenten. Zo gaf 95% van de studenten aan dat hun koopgedrag wordt beïnvloed door het gedrag van bedrijven áchter de producten. Dat is relevant voor de branche, want juist de gen-Z en de Millenials zijn belangrijke doelgroepen voor de e-commerce.

Cijfers werknemers 

Ook voor werknemers is duurzaamheid en een positieve impact belangrijk. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt is het onverstandig de cijfers hierover te negeren. Zo blijkt uit onderzoek naar marketingtrends dat purpose-driven bedrijven 40% meer personeelsbehoud hebben. Onder Millennials en gen-Z zijn die cijfers nog hoger, vond het onderzoeksteam van Dr. Joosten-Ma. Ook geeft 30% van de onderzoeksgroep aan dat ze waarschijnlijk een 10% lager salaris zouden accepteren, wanneer hun werkgever zich bezighoudt met maatschappelijke relevante thema’s. Dat zijn serieuze cijfers die keer op keer onderschreven worden.   

Hoe doen we het als e-commerce branche?  

We hebben de naam een vervuilende branche te zijn, met stinkende busjes in de straat, veel retouren die uiteindelijk op vuilnishopen belanden in de armste ontwikkelingslanden en onnodige hoeveelheden verpakkingsmateriaal. Natuurlijk valt er ook nog veel te verbeteren en daar komen we verderop zeker nog op terug. Maar wanneer je de cijfers van retail tegenover de cijfers van e-commerce zet, dan doen we het eigenlijk best goed. Met andere woorden: alles bij elkaar opgeteld is de footprint van een webshop, kleiner dan die van een fysieke winkel. Dit komt met name doordat een winkelpand ontzettend veel energie slurpt.

Dat we het over het geheel genomen beter doen dan onze ‘buurman’ de retailer, wil niet zeggen dat het goed genoeg is en dat we stil kunnen zitten. Er zijn immers nog steeds busjes die voor niets rijden, onnodige retouren, nutteloze verpakkingen én consumenten die daar – in onze ogen: terecht -, zorgen over hebben. Uit de eerdergenoemde cijfers blijkt ook dat dit consumenten zijn die bereid zijn om over te stappen naar de concurrent wanneer deze wél aandacht heeft voor sustainability. Dat zijn er ook steeds meer.

Kunnen winst en sustainability samengaan?

Als consument en ook als branche zijn we veelal opgegroeid met het idee dat duurzaamheid geld kost. Zo kunnen we met een simpel vinkje onze vlucht compenseren als we een paar euro extra willen betalen. Of kunnen we kiezen voor biologische levensmiddelen wanneer we meer uitgeven aan onze boodschappen. Hierdoor zou je kunnen denken dat duurzaam gelijk staat aan duur, maar dat hoeft niet. Zo blijkt dat bedrijven hun bedrijfswinst tot wel 60% kunnen vergroten door efficiëntere processen en verstandiger gebruik van grondstoffen. Op deze manier is wat goed is voor het milieu, ook goed voor de portemonnee.


Onze business partner valantic deelde in hun blog nog veel meer informatie over het belang van sustainability in e-commerce, en gaf meerdere tips waar je als webshop moet beginnen. Wil je meer weten over deze tips? 

LEES DAN MEER >

Bron: Valantic.nl

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Inge Demoed

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)