Nieuwe reparatiewet moet reparatie van apparaten makkelijker maken

Categorie
Gepubliceerd op: 27 maart 2023
Bijgewerkt op: 27 maart 2023
Geschreven door
Right To Repair Wasmachine

Deze maand heeft de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel gepubliceerd: “Promote Repair and Reuse”, als onderdeel van de Europese Green Deal. Het voorstel heeft als doel reparatie boven het vervangen van apparaten te plaatsen en geeft consumenten extra middelen om hun kapotte goederen gemakkelijker te laten repareren. Daarnaast introduceert de Commissie een nieuw “Recht op Reparatie”, zodat reparatie zowel binnen als buiten de wettelijke garantietermijn gemakkelijker moet worden. Thuiswinkel.org is voorstander van een zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van producten en juicht de verankering van reparatie boven vervanging toe.

Meer reparatie, minder afval

De Europese Commissie ziet dat in de afgelopen jaren bij defecte producten vaak de voorkeur werd gegeven aan vervanging boven reparatie. Ook worden consumenten tot op heden onvoldoende gestimuleerd om hun goederen te repareren. Met tot gevolg een steeds grotere hoeveelheid afval. Het doel van het wetsvoorstel is om de duurzame consumptie gedurende de hele levenscyclus van een product te bevorderen, zodat consumenten defecte goederen gemakkelijker en goedkoper kunnen repareren, afval wordt verminderd en de reparatiesector wordt gestimuleerd.

Belangrijke punten voor onze sector

Right to Repair betreft een richtlijn en geeft nationale overheden de vrijheid om het op een eigen manier te implementeren. Voor webshops is het voorstel impactvol, omdat het voornamelijk betrekking heeft op consumptiegoederen. Het voorstel kent een trapsgewijze aanpak voor productgroepen. Op het moment van ingang zal het gelden voor wasmachines, afwasmachines, koelapparaten en stofzuigers. De komende jaren zullen meer producten worden toegevoegd, te beginnen met smartphones en tablets. In het voorstel legt de Europese Commissie de nadruk op de wettelijke garantietermijn en nieuwe praktische middelen voor consumenten om van reparatie de norm te maken, boven vervanging.

Een greep uit de inhoud van het voorstel:

 • Producenten van goederen waarvoor Europese repareerbaarheidseisen gelden moeten verplicht 5 tot 10 jaar na aankoop de optie van reparatie aanbieden, ongeacht of er nog een wettelijke garantie op rust. Tot op heden betreft het onder meer wasmachines, vaatwasmachines, elektronische beeldschermen en stofzuigers. Binnenkort volgen telefoons en tablets.
 • Verkopers moeten binnen de wettelijke garantietermijn verplicht gratis reparatie aanbieden op het moment dat reparatie goedkoper of even duur is als vervanging. De reparatie zal binnen een redelijke termijn en zonder overlast voor de consument plaatsvinden. De consument kan alleen voor vervanging als rechtsmiddel kiezen wanneer dit goedkoper is dan reparatie van het product.
 • Op het moment dat de producent buiten de Europese Unie is gevestigd moet de gemachtigde vertegenwoordiger van de producent, of de importeur van het goed, of de distributeur van het betrokken goed, verplicht repareren.
 • Lidstaten moeten een online reparatieplatform opzetten om consumenten in contact te brengen met reparateurs en verkopers van gerepareerde spullen.
 • Er moet een Europees reparatie-informatieformulier worden opgezet dat consumenten bij elke reparateur kunnen opvragen (met voorwaarden, prijzen et cetera).
 • Er moet een Europese kwaliteitsnorm voor reparatiediensten worden ontwikkeld om consumenten te helpen kwalitatief goede reparateurs te vinden.

Eerste reactie Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org ondersteunt het doel van de wetgeving om tot duurzamere consumptiegoederen te komen die langer meegaan en beter gerepareerd kunnen worden. Tot volle tevredenheid zien we dat in de wet wordt verankerd dat een verkoper in het geval van een garantiekwestie eerst mag/moet proberen om het artikel te repareren en daarna pas hoeft te kijken naar een vervangend artikel. De consument kan alleen voor vervanging als rechtsmiddel kiezen wanneer dit goedkoper is dan reparatie van het product. In de praktijk werd dit al vaak toegepast, maar er waren altijd enkele consumenten die een nieuw (vervangend) artikel eisten terwijl vervanging van het artikel wel mogelijk was. Deze wet gaat ervoor zorgen dat verkopers minder kosten maken omdat zij vaker mogen kiezen voor reparatie in plaats van een nieuw vervangend artikel te moeten leveren.  

Wel plaatst Thuiswinkel.org vraagtekens bij of de doelen van de richtlijn via deze weg worden bereikt. Het is afwachten of reparaties daadwerkelijk aantrekkelijker worden dan vervanging of nieuwe aanschaffing. Ook zal reparatie niet altijd de meest duurzame mogelijkheid zijn, in vergelijking tot aanschaf van een nieuw artikel. Verder brengt de richtlijn praktische uitdagingen met zich mee: reserve-onderdelen zullen gedurende de gehele garantieperiode beschikbaar moeten zijn. En alhoewel de grote verantwoordelijkheid bij de producent komt te liggen, gaat ook e-commerce zelf een rol spelen via bijvoorbeeld de logistieke infrastructuur die aanknopingspunten biedt. Zodoende biedt Right to Repair nieuwe kansen en uitdagingen voor onze sector.

Verdere proces

Het voorstel zal nog worden besproken in het Europees Parlement en de Europese Raad. Als de EU-landen en het Parlement het voorstel goedkeuren, wordt de wet in de EU van kracht. Het Europese proces duurt minstens een jaar. Thuiswinkel.org is betrokken in het proces en zal namens de Nederlandse e-commercesector reageren op het wetsvoorstel. Mocht je opmerkingen hebben hoe Right to Repair mogelijk uitwerkt voor jouw bedrijf, reageer dan vooral.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • Nieuwe regelgeving verplicht rapportage over CO2-uitstoot werknemers

  Gepubliceerd op 6 mei 2024
  Kennisartikel

  Heeft u meer dan 100 personen werkzaam bij uw organisatie? Dan moet u gaan voldoen aan het besluit Werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

  Nieuwe Regelgeving Verplicht Rapportage Over CO2 Uitstoot Werknemers800x400