De onherroepelijke herroepingsknop

Categorie
Gepubliceerd op: 19 juni 2023
Bijgewerkt op: 19 juni 2023
Geschreven door
Withdrawknop Op Toetsenbord

De kogel is bijna door de kerk, er komt een (soort) herroepingsknop aan. De Europese Raad en Europese Commissie hebben een voorlopige politieke overeenkomst bereikt over het aanpassen van Richtlijn verkoop op afstand van financiële diensten.


Richtlijn verkoop op afstand van financiële diensten

De discussie rondom het implementeren van de herroepingsknop vindt plaats in de context van het wijzigen van de Consumentenrecht Richtlijn (2011/83/EU) betreffende de Richtlijn verkoop op afstand van financiële diensten (2002/65/EG). U denkt waarom heeft de aanpassing van de richtlijn financiële diensten op mij als verkoper van producten?

Dat komt omdat in overweging 25 van deze Richtlijn stelt de Commissie dat handelaren de consument de mogelijkheid moeten bieden om de overeenkomst via een daar voor ingerichte functie te herroepen. Dit zal gelden voor alle op afstand gesloten contracten. Dus ook voor jou als verkoper van producten.


De Herroepingsknop

In de vernieuwing van deze Richtlijn moet het gemakkelijker worden voor consumenten om gebruik te maken van het herroepingsrecht. Daarom worden er extra waarborgen toegevoegd aan de Consumentenrecht richtlijn. Waar er eerder werd gesproken over een herroepingsknop is er, na hard en intensief lobbywerk in samenwerking met onze Europese koepelorganisatie, gekozen voor een bredere term; de herroepingsfunctie. Parlementsleden drongen wel aan op een toegankelijke, duidelijke en permanente functie gedurende de 14-dagen herroepingsperiode. Ook zal in de richtlijnen worden toegevoegd dat het verboden is om zogenaamde “dark patterns” toe te passen. Zo mogen financiële dienstverleners, aan de hand van hun website design, consumenten niet misleiden of nudgen richting het maken van keuzes die niet in hun belang zijn en die ze anders niet hadden .

Kritiek Thuiswinkel.org

Na intensief contact met onze koepelorganisatie in Europa, Ecommerce Europe, is er een industry letter ondertekend. In deze brief staat onder andere dat zo’n ingrijpende maatregel, die de hele e-commercesector betreft, niet in deze Richtlijn over financiële dienstverlening behandeld dient te worden. Daarnaast verzoeken we via deze brief om ruimte te laten voor ondernemers om een eigen invulling te geven aan de manier waarop zij het herroepingsrecht uitoefenen. Deze ruimte is er nu en is geregeld in de Consumentenrechten Richtlijn. Thuiswinkel is het eens met de Commissie dat consumenten in staat moeten zijn om beroep te doen op hun herroepingsrecht, maar de wet stelt nu al voldoende eisen aan de vindbaarheid en manier waarop de informatie te vinden moet zijn.

Daarnaast is de Commissie momenteel bezig is met een evaluatie van het digitale consumentenrecht. Zij onderzoekt of deze nog fit for purpose is. Dit lijkt ons inziens een logischere stap om na te gaan of er behoefte is aan een dergelijke knop. Er worden in de fitness check namelijk ook een impact assessment en consultatie gedaan. Hierdoor zou het duidelijk worden dat deze maatregel een enorme impact zal hebben op de ondernemers. Ook ervaren wij niet dat er problemen zijn in de markt met het herroepingsrecht ten aanzien van producten. Helaas hebben de Europese instellingen niet gekozen om dit pad te bewandelen. Lees hier meer informatie over de fitness check

Next steps

Wat dit precies zal betekenen voor webwinkels is nog niet geheel duidelijk. Wij zullen, wanneer beschikbaar, de tekst analyseren en oordelen wat dit praktisch voor jou betekent.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • In 2023 meer pakketten verstuurd dan in 2022

  Gepubliceerd op 16 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2022 zagen we nog een daling in het aantal verstuurde pakketten ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in 2023 zien we weer een stijging.

  Pakketjes Bezorgen In 2023
 • Navigeren door de gevaren van verboden prijsafspraken en online misleiding

  Gepubliceerd op 15 mei 2024
  Kennisartikel

  Thuiswinkel.org heeft recent de webinar: Verboden prijsafspraken en online misleiding georganiseerd. Wat zijn de belangrijkste learnings?

  Webinar Herroepingsrecht
 • Nieuwe business partner: Troostwijk Auctions

  Gepubliceerd op 14 mei 2024

  Vandaag spreken we met Alfred Blom, Accountmanager, over het bedrijf en over hoe zij de leden van Thuiswinkel.org verder kunnen helpen.

  Troostwijk
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)