Let op: telefoonnummer en e-mailadres verplicht op je website

Categorie
Gepubliceerd op: 12 juli 2023
Bijgewerkt op: 12 juli 2023
Geschreven door
Klantenservice Rode Telefoon 800X400

Eerst was het voor webshops verplicht om snel en effectief bereikbaar te zijn voor klanten. Het hebben van een telefoonnummer of e-mailadres op je webshop was geen verplichting zolang je maar snel en effectief te bereiken was. Dit kon bijvoorbeeld ook door chat, een contactformulier of andere moderne online communicatiemiddelen. Door de Omnibus is dit echter aangepast en worden webshops verplicht een telefoonnummer en e-mailadres te vermelden.

Je kan nog steeds gebruikmaken van moderne communicatiemiddelen als chat, WhatsApp, Facebook Messenger of contactformulieren, maar op grond van de aanpassing in de wet ben je dus ook verplicht om een telefoonnummer en e-mailadres te vermelden. Er is in 2022 veel nieuwe wetgeving voor de e-commercesector in werking getreden. We hebben het dan onder andere over reviews, prijzen en garantie

Verplicht vermelden telefoonnummer & e-mailadres

Consumenten moeten snel in contact kunnen treden met webwinkels als ze vragen of klachten hebben. Webshops zijn dus nu verplicht om een werkend telefoonnummer en e-mailadres op de website te vermelden. Als je daarnaast ook andere vormen van (online) communicatie aanbiedt, denk aan chat(bots) en WhatsApp, kun je dat ook vermelden.

Het moet dan gaan om communicatiemiddelen waarmee de consument schriftelijk met de verkoper kan corresponderen. De consument moet deze correspondentie, waaronder de datum en het tijdstip, kunnen opslaan op een duurzame gegevensdrager. Let erop dat deze communicatiemiddelen gemakkelijk op de website te vinden zijn, zonder dat het de consument moeilijk wordt gemaakt om het telefoonnummer of het e-mailadres te vinden.

Consumentenonderzoek over het online shopgedrag

Ieder jaar co-creëert ShoppingTomorrow, het onderzoeksprogramma van Thuiswinkel.org, samen met GfK een consumentenonderzoek over het online shopgedrag. Uit het onderzoek van 2023 is gebleken dat consumenten ook een voorkeur hebben om telefonisch contact te hebben met een webshop. Door te voldoen aan de verplichting om een werkend telefoonnummer op jouw website te vermelden, speel je dus ook in op de wensen van de consument.


Certificering door Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org heeft deze regelgeving opgenomen in de certificering. Ben jij onlangs ge(her)certificeerd, dan voldoe je aan de laatste ontwikkelingen binnen de wet- en regelgeving. Was jouw laatste certificering alweer een tijdje geleden? Controleer dan snel je eigen website en zorg dat het telefoonnummer en e-mailadres gemakkelijk te vinden zijn. In de volgende certificeringsronde doen wij de controle.

Ben je nog geen lid van Thuiswinkel.org? Meld je dan snel aan. Onze leden doorlopen onder andere een juridische toetsing, waarin wordt gecontroleerd of je voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving. 

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Let op: dit artikel verscheen al eerder online, maar is geüpdatet. 

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp