Nieuwe regelgeving: transparantie over reviews

Gepubliceerd op: 22 februari 2022
Bijgewerkt op: 24 mei 2022
Geschreven door
Thuiswinkel Reviews Lijstweergave 800 X 400 Houten Blokjes Met Sterren

Op 28 mei 2022 treedt de nieuwe Europese Richtlijn modernisering consumentenbescherming (OMNIBUS) in werking. Deze wet heeft op een aantal onderwerpen gevolgen voor online ondernemers. In deze serie leggen we je per onderwerp uit wat de richtlijn inhoudt. In dit artikel gaan we in op reviews.

Webshops, platformen en alle andere websites die klantenreviews tonen van koopervaringen of van producten of diensten moeten door de nieuwe wetgeving hun websitebezoekers informeren over hoe zij garanderen dat reviews echt zijn.

In de nieuwe wet wordt de verantwoordelijkheid dus echt neergelegd bij de webshop, het platform of de website. Die moet zich er voortaan van verzekeren dat de gepubliceerde beoordelingen echt afkomstig zijn van mensen die het product of de dienst hebben gebruikt.

Hoe kan je dit doen?

  • Je moet uitleggen hoe je garandeert dat reviews van echte klanten afkomstig zijn en/of van klanten die het product daadwerkelijk hebben gebruikt.
  • Je moet uitleggen of er wordt gewerkt met een closed loop-systeem waardoor alleen klanten reviews achter kunnen laten, of je moet uitleggen welke maatregelen, middelen en/of instrumenten worden ingezet om te controleren dat reviews van echte klanten afkomstig zijn.
  • Ook het beleid rondom het plaatsen van reviews moet worden uitgelegd. Worden negatieve reviews bijvoorbeeld direct geplaatst? Of krijg je als verkoper eerst de kans om op een negatieve review te reageren en wordt deze pas later op de website geplaatst?
  • Je moet dit duidelijk en begrijpelijk aan je klanten uitleggen op een prominente plek. De informatie moet beschikbaar zijn op dezelfde interface als waarop de klant de beoordelingen kan lezen.
  • Als voor een review is betaald, moet dit direct zichtbaar zijn bij de review (bijv. met een label gesponsord).
  • Maak je gebruik van een reviewpartij, vraag dan aan hen hoe zij garanderen dat reviews van echte klanten afkomstig zijn en plaats dit op je informatiepagina’s op je website.
Kortom: wees transparant over hoe de reviews op je website tot stand komen.

Waarom deze nieuwe regels?

De nieuwe wetgeving is opgesteld voor de modernisering van de consumentenbescherming en stelt regels aan het tonen van reviews. Dat is nodig omdat uit onderzoek blijkt dat online veel neppe en onbetrouwbare reviews worden getoond. Consumenten vinden reviews belangrijk in hun aankoopbesluiten en moeten dus zeker weten dat ze kunnen vertrouwen op waarheidsgetrouwe klantbeoordelingen.

Wat doet Thuiswinkel.org om jou te helpen voldoen?

Thuiswinkel.org vindt het belangrijk dat een consument met vertrouwen online kan shoppen. Hij moet er dan ook vanuit kunnen gaan dat reviews van echte klanten afkomstig zijn en ‘eerlijk’ zijn. Als een webshop, platform of website werkt met neppe reviews is dit een oneerlijke handelspraktijk en misleidend voor de consument.

Thuiswinkel.org volgt de nieuwe wetgeving rondom reviews daarom op de voet en zal voortaan ook in haar juridische certificering controleren of een webshop kan garanderen dat reviews van echte klanten afkomstig is en bijvoorbeeld niet zijn gesponsord.

Thuiswinkel.org is in gesprek met reviewpartijen en webshops over deze nieuwe wetgeving en de invulling hiervan. Op 15 maart houden we een ronde tafel met webshops, fabrikanten en reviewpartijen over deze nieuwe wetgeving. Centraal staat dan de vraag: waar moet een goede review aan voldoen. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een e-mail naar juridisch@thuiswinkel.org, dan nemen we contact met je op. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Ook organiseert Thuiswinkel.org een webinar over de impact van de nieuwe wet- en regelgeving. Wil je hier meer over weten?

Meld je hier aan voor de webinar >

Download het rapport
Thuiswinkel Reviews geliefd door consument

Onafhankelijk onderzoek door Motivaction toont aan dat tweederde van de Nederlandse consumenten het belangrijk vindt dat een webshop reviews heeft. Daarnaast blijkt dat 68% van de ondervraagden die Thuiswinkel Waarborg Reviews kennen dit als (zeer) betrouwbaar ervaart. Bekijk alle resultaten.

Herkenbaarheidsonderzoek 2022 PNG

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp