15 mei 2012

CBS: Nederland in Europese top online winkelen

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigt het maar weer eens: Nederland behoort tot de koplopers in Europa als het gaat om online winkelen, samen met het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen.

Volgens de cijfers van het CBS winkelde 7 op de 10 Nederland tussen de 16 en 75 jaar in 2011 online, en daarmee groeit het online kopen nog steeds. Roemenie en Bulgarije zijn van de EU-landen de hekkensluiters. Gemiddeld in de EU deden in 2011 ruim vier op de tien personen van 16 tot 75 jaar aankopen via het web.

Thuiswinkel Markt Monitor
Thuiswinkel.org doet in samenwerking met Blauw Research en GfK Retail elk half jaar onderzoek naar de online verkoop in Nederland en brengt daarmee de totale markt in beeld. De Thuiswinkel Markt Monitor (TMM) is voor leden en business partners van Thuiswinkel.org gratis beschikbaar.

Bestaande kopers besteden meer
Uit de TMM van 2011 blijkt dat het aantal online kopers in Nederland inderdaad nog steeds toeneemt. Een groot deel van de groei komt echter doordat bestaande online kopers steeds meer zijn gaan kopen. Deze trend zal in 2012 doorzetten gaf directeur Wijnand Jongen aan bij het verschijnen van de TMM in het voorjaar van 2012: “Online consumenten zijn erg tevreden over online winkelen en doen steeds meer bestellingen via internet. Gemak en gewenning spelen daarbij een grote rol.”

Het mobiele kanaal
Nieuwe e-commercemodellen zoals ‘flash sales’ en ‘daily deals’ hebben een positief effect op de markt, net als acties en verdere efficiency op het gebied van verzending van producten. Hij denkt de groei van het aantal nieuwe online kopers langzaam zal afnemen. “De enorme groei van het mobiele kanaal (always on) zal een positief effect hebben op oriëntatie en transactie via internet. De groei zal wel meer uit ervaren kopers moeten komen, de aanwas van nieuwe kopers vlakt af.”