Nieuwe regelgeving verplicht rapportage over CO2-uitstoot werknemers

Gepubliceerd op: 6 mei 2024
Bijgewerkt op: 6 mei 2024
Nieuwe Regelgeving Verplicht Rapportage Over CO2 Uitstoot Werknemers800x400

Heeft u meer dan 100 personen werkzaam bij uw organisatie? Dan moet u gaan voldoen aan het besluit Werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Dit besluit regelt dat werkgevers met minimaal 100 werknemers moeten rapporteren over het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer. Deze nieuwe regelgeving gaat in per 1 juli 2024.

Het beoogde doel van de nieuwe wetgeving is om te bekijken hoeveel CO2 het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers uitstoot. Zakelijk en woon-werkverkeer zorgen voor meer dan 50% van de gereden kilometers in Nederland. Werkgevers hebben dus een rol te spelen in het verduurzamen van het werkverkeer. Uit de rapportage volgt advies op maat om te verduurzamen.

Rapportage

Voor een rapportage zijn bijvoorbeeld gegevens nodig over het totaal aantal kilometers dat uw werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer. Het soort vervoermiddel en brandstoftype worden bijvoorbeeld ook meegerekend in een rapportage. Een overzicht van nodige gegevens en hoe je deze gegevens verzamelt vindt je in de handreiking 'Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit'. Hoe je de rapportage indient vind je in de handleiding 'Aan de slag met het online formulier WPM'.

Ingangstermijn

Als je verplicht bent te rapporteren, dan stuur je uiterlijk 30 juni 2025 de gevraagde gegevens over 2024 in. Ook organisaties met minder dan 100 werknemers mogen nu al vrijwillig gegevens indienen. De RVO gebruikt deze gegevens (anoniem) voor onderzoek, maar alleen als daarvoor in het online formulier toestemming is gegeven.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • Green Deal: nieuwe wet- en regelgeving voor een circulaire en verantwoorde economie goedgekeurd

  Gepubliceerd op 6 mei 2024

  De nieuwe duurzaamheidsregels verplichten het bedrijfsleven te versnellen richting een circulaire economie. Naast bij te dragen aan het milieu, biedt de ontwikkeling ondernemers ook zakelijke kansen en concurrentievoordeel.

  Duurzaamheid