Richtlijn ACM: Geef complete informatie over de prijs

Winkelwagen met prijskaartje 800 x 400

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in haar leidraad ‘Bescherming van de online consument’ de grenzen vastgesteld waar verleiding overgaat in misleiding. Een van de onderwerpen in de leidraad is de prijs. In dit artikel leggen we de richtlijn uit. Deze richtlijn is in november 2022 geüpdatet. Hieronder lees je de laatste versie. 

Gepubliceerd op: 2 maart 2020
Bijgewerkt op: 11 november 2022

Bron: ACM

Noem de totale prijs, inclusief alle bijkomende kosten. Ook als dat een vanaf-prijs is. Doe dit vanaf het eerste moment dat je een product tegen een bepaalde prijs aanbiedt. Het is belangrijk dat consumenten online aanbiedingen kunnen vertrouwen. Ze mogen niet worden misleid tot een aankoop. Daarom geeft het consumentenrecht regels over hoe en wanneer je prijzen noemt.

Personaliseer je prijzen door middel van algoritmes? Op basis van (persoons-)gegevens die jij of anderen hebben verzameld? Vertel dit dan aan de consumenten. Verzamelt jouw systeem gegevens over het koopgedrag, recente zoekopdrachten of de woonplaats van consumenten? En berekent het daarmee de getoonde prijzen? Vertel consumenten dan dat je personaliseert en vertel hoe je dat doet. Naast informeren volgens het consumentenrecht, moet je dan ook voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hier houdt de Autoriteit Persoonsgegevens toezicht op.

Wat moet er wel?

 • Zorg dat je online prijzen volledig en duidelijk zijn. Dus noem ze inclusief alle bijkomende kosten.

 • Kun je de totale prijs niet vooraf geven? Bijvoorbeeld omdat de uiteindelijke prijs afhangt van hoeveel de klant bestelt? Of van andere keuzes in het bestelproces? Zorg er dan voor dat vooraf duidelijk is hoe die extra kosten worden berekend. Als je niets vermeldt over extra kosten, dan hoeven consumenten deze ook niet aan je te betalen.

 • Biedt je een reis, vliegticket, hotel of vakantie aan voor een bepaalde datum en een bepaald aantal personen? Of heeft de consument zelf de datum en aantal personen ingevoerd? Zorg dan dat je 1 totaalprijs toont inclusief alle bijkomende kosten. Ook als consument de data en het aantal personen nog niet heeft ingevuld, dien je over de verplichte bijkomende kosten te informeren. Dit kun je doen door een prijs te tonen inclusief bijkomende kosten op basis van een voorbeeld. Het voorbeeld moet dan wel voor het aantal personen logisch zijn voor de grootte van de accommodatie. Als de consument alle keuzes heeft ingevuld, mag er niet meer dan 1 totaalbedrag staan. Dit is inclusief de verplichte bijkomende kosten. Onder die prijs of binnen 1 muisklik mag de opbouw hiervan worden toegelicht. Beide bedragen moeten dan op eenzelfde, duidelijke manier gepresenteerd worden qua lettertype en kleur.

Wat mag er niet? 

 • Vermeld bijkomende kosten niet onder een ‘i’-symbool. Vaak zijn die kosten dan alleen zichtbaar na klikken of bij hooveren. Dit is voor consumenten niet voldoende duidelijk.

 • Wek niet ten onrechte de indruk dat er een prijsvoordeel is. Hanteer je bijvoorbeeld een ‘van/voor-prijs’? Zorg dan dat je de van-prijs daadwerkelijk heeft gerekend in een periode van 3 maanden voorafgaand aan de aanbieding.

 • Je mag de prijs van je aanbod niet exclusief verplichte bijkomende kosten tonen als je al weet hoe hoog het bedrag aan verplichte bijkomende kosten gaat zijn. Bijvoorbeeld kosten voor btw of administratiekosten. Of de kosten voor toeristenbelasting en een verplichte lakenpakket bij een vakantieboeking als de consument de datum en aantal personen al invoerde.

 • Vink extra opties die wat kosten niet vooraf aan. Dit is ongevraagde levering. De consumenten hoeven die kosten dan niet te betalen, want ze hebben er niet zelf voor gekozen.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)
 • ACM consulteert leidraad DSA voor aanbieders online diensten

  Gepubliceerd op 19 januari 2024
  Categorie

  Als beoogd toezichthouder vindt de ACM het belangrijk dat partijen die onder de DSA vallen zich goed voor kunnen bereiden op de nieuwe Europese regels.

  Online Betalen