Thuiswinkel.org zet zich in voor veilig en verantwoord online ondernemen. Voor de online sector gelden verschillende wetten en regels, waar we uitgebreid over communiceren. Het ontwikkelen van een nieuwe wet is een tijdrovend proces. Hieronder lees je welke wetten er op ons afkomen en hoever we nu zijn in het proces.
De Digital Services Act (DSA) maakt samen met de Digital Markets ACT (DMA) onderdeel uit van het pakket van de wet over digitale diensten. Dit pakket heeft tot doel een veiligere digitale ruimte te creëren waar de grondrechten van gebruikers worden beschermd en een gelijk speelveld voor bedrijven tot stand te brengen. Lees hier wat de DSA precies inhoudt en voor wie deze wet van belang is.
De Digital Services Act (DSA) maakt samen met de Digital Markets ACT (DMA) onderdeel uit van het pakket van de wet over digitale diensten. Dit pakket heeft tot doel een veiligere digitale ruimte te creëren waar de grondrechten van gebruikers worden beschermd en een gelijk speelveld voor bedrijven tot stand te brengen. Lees hier wat de DMA doet.
In September presenteerde de Europese Commissie een voorstel tot herziening van de richtlijn productaansprakelijkheid (85/374/EEG). Dit voorstel moet er voor zorgen dat de productaansprakelijkheid nog actueel is in de digitale economie en beter past bij de ontwikkelingen richting een circulaire economie. Lees hier alles over de PLD.
Er gaat, naar alle waarschijnlijkheid, wetgeving uit Europa komen die webshops verplicht om een herroepingsknop op hun website te plaatsen. Deze knop moet ervoor zorgen dat consumenten net zo makkelijk een op afstand gesloten contract kunnen herroepen als afsluiten. Hier lees je alles over de knop.
In maart 2022 is de Europese Commissie een zogenaamde fitness check gestart om te bekijken of het huidige (digitale) consumentenrecht nog voldoende bescherming biedt. Lees hier wat de fitness check precies inhoudt.
Green Claims gaat over het onderbouwen van duurzaamheidsclaims te verplichten en eisen te stellen aan de beschikbare informatie over het product. Doel is dat het voor consumenten duidelijker wordt of een product duurzaam is geproduceerd. Het voorstel bevat duidelijke kaders wat betreft het maken claims. Lees hier alles over Green Claims
“Promote Repair and Reuse” heeft als doel reparatie boven het vervangen van apparaten te plaatsen en geeft consumenten extra middelen om hun kapotte goederen gemakkelijker te laten repareren. Daarnaast kent het voorstel ook nieuwe regels met betrekking tot de wettelijke garantietermijnen. Hier lees je alles over de right to repair.
De PPWR gaat over alle verpakkingen, ongeacht het materiaal waaruit ze bestaan, en alle verpakkingsafval. Het voorstel bevat regels voor minder lucht in verpakkingen, kleinere verpakkingen en herbruikbare verpakkingsontwerpen. Lees hier alles over de PPWR en welke onderdelen relevant zijn voor webwinkels
De CSRD verplicht bedrijven tot een duurzaamheidsverslaglegging, naast hun financiële rapportage. De wetgeving gaat gefaseerd gelden voor organisaties: in 2024 voor grote Europese bedrijven en voor het mkb hoogstwaarschijnlijk in 2026. de CSRD heeft als doel de transitie naar een duurzame Europese economie te versnellen. Lees hier verder over de CSRD.
Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.