Right to repair

“Promote Repair and Reuse” heeft als doel reparatie boven het vervangen van apparaten te plaatsen en geeft consumenten extra middelen om hun kapotte goederen gemakkelijker te laten repareren. Daarnaast kent het voorstel ook nieuwe regels met betrekking tot de wettelijke garantietermijnen.

Right To Repair

Wat houdt de wet in?

De Europese Commissie ziet dat in de afgelopen jaren bij defecte producten vaak de voorkeur werd gegeven aan vervanging boven reparatie. Ook worden consumenten tot op heden onvoldoende gestimuleerd om hun goederen te repareren. Met tot gevolg een steeds grotere hoeveelheid afval. Het doel van het wetsvoorstel is om de duurzame consumptie gedurende de hele levenscyclus van een product te bevorderen, zodat consumenten defecte goederen gemakkelijker en goedkoper kunnen repareren, afval wordt verminderd en de reparatiesector wordt gestimuleerd.

En wat betekent dit voor e-commerce?

Right to Repair betreft een richtlijn en geeft nationale overheden de vrijheid om het op een eigen manier te implementeren. Voor webshops is het voorstel impactvol, omdat het voornamelijk betrekking heeft op consumptiegoederen. Het voorstel kent een trapsgewijze aanpak voor productgroepen. Op het moment van ingang zal het gelden voor wasmachines, afwasmachines, koelapparaten en stofzuigers. De komende jaren zullen meer producten worden toegevoegd, te beginnen met smartphones en tablets. In het voorstel legt de Europese Commissie de nadruk op de wettelijke garantietermijn en nieuwe praktische middelen voor consumenten om van reparatie de norm te maken, boven vervanging.

Een greep uit de inhoud van het voorstel:

  • Producenten van goederen waarvoor Europese repareerbaarheidseisen gelden moeten verplicht 5 tot 10 jaar na aankoop de optie van reparatie aanbieden, ongeacht of er nog een wettelijke garantie op rust. Tot op heden betreft het onder meer wasmachines, vaatwasmachines, elektronische beeldschermen en stofzuigers. Binnenkort volgen telefoons en tablets.
  • Verkopers moeten binnen de wettelijke garantietermijn verplicht gratis reparatie aanbieden op het moment dat reparatie vanuit milieuoogpunt goedkoper of even duur is als vervanging. De reparatie zal binnen een redelijke termijn en zonder overlast voor de consument plaatsvinden. De consument kan alleen voor vervanging als rechtsmiddel kiezen wanneer dit goedkoper is dan reparatie van het product.
  • Op het moment dat de producent buiten de Europese Unie is gevestigd moet de gemachtigde vertegenwoordiger van de producent, of de importeur van het goed, of de distributeur van het betrokken goed, verplicht repareren.
  • Lidstaten moeten een online reparatieplatform opzetten om consumenten in contact te brengen met reparateurs en verkopers van gerepareerde spullen.
  • Er moet een Europees reparatie-informatieformulier worden opgezet dat consumenten bij elke reparateur kunnen opvragen (met voorwaarden, prijzen et cetera).
  • Er moet een Europese kwaliteitsnorm voor reparatiediensten worden ontwikkeld om consumenten te helpen kwalitatief goede reparateurs te vinden.

Eerste reactie Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org ondersteunt het doel van de wetgeving om tot duurzamere consumptiegoederen te komen die langer meegaan en beter gerepareerd kunnen worden. Tot volle tevredenheid zien we dat in de wet wordt verankerd dat een verkoper in het geval van een garantiekwestie eerst mag/moet proberen om het artikel te repareren en daarna pas hoeft te kijken naar een vervangend artikel. De consument kan alleen voor vervanging als rechtsmiddel kiezen wanneer dit goedkoper is dan reparatie van het product. In de praktijk werd dit al vaak toegepast, maar er waren altijd enkele consumenten die een nieuw (vervangend) artikel eisten terwijl vervanging van het artikel wel mogelijk was. Deze wet gaat ervoor zorgen dat verkopers minder kosten maken omdat zij vaker mogen kiezen voor reparatie in plaats van een nieuw vervangend artikel te moeten leveren.  

Wel plaatst Thuiswinkel.org vraagtekens bij of de doelen van de richtlijn via deze weg worden bereikt. Het is afwachten of reparaties daadwerkelijk aantrekkelijker worden dan vervanging of nieuwe aanschaffing. Ook zal reparatie niet altijd de meest duurzame mogelijkheid zijn, in vergelijking tot aanschaf van een nieuw artikel. Verder brengt de richtlijn praktische uitdagingen met zich mee: reserve-onderdelen zullen gedurende de gehele garantieperiode beschikbaar moeten zijn. En alhoewel de grote verantwoordelijkheid bij de producent komt te liggen, gaat ook e-commerce zelf een rol spelen via bijvoorbeeld de logistieke infrastructuur die aanknopingspunten biedt. Zodoende biedt Right to Repair nieuwe kansen en uitdagingen voor onze sector.

Tijdslijn

Ga terug naar de wetgevingsagenda

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA