Thuiswinkel.org legt basis voor 2023

Categorie
Gepubliceerd op: 22 december 2022
Bijgewerkt op: 22 december 2022
Geschreven door
Groei 800X400

Het eind van het jaar is in zicht. 2022 was opnieuw een bewogen e-commercejaar. Het was een jaar van branchebrede initiatieven, evenementen en nieuwe partnerships. Een jaar waarin de sector veerkracht heeft getoond midden in een tijd van een historisch laag consumentenvertrouwen, hoge inflatie krapte op de arbeidsmarkt en een oorlog op Europees grondgebied. Dat de omzetcijfers nog altijd positief zijn, komt mede door de ondernemersgeest en innovatieve kracht van onze sector.

Een veilige e-commercesector

De ambitie van Thuiswinkel.org is groot en die steken we niet onder stoelen of banken. Een duurzamere en veiligere e-commercesector is onze missie. In 2022 hebben we daar een stabiele basis voor gelegd. Enerzijds voor consumenten, anderzijds voor webwinkels. Zo lanceerden we samen met onze partners de ScamCheck, waarmee consumenten in één klik kunnen controleren hoe groot de kans is dat een webshop onveilig is. Maar ook voor de veiligheid van webwinkels zijn grote stappen gezet. We hebben meermaals om tafel gezeten voor fraudepreventie. Daaruit ontstond No More Leaks, een initiatief met de politie, waarmee we samen de strijd aangaan tegen het misbruik van gestolen inloggegevens. De eerste leden hebben zich inmiddels aangesloten bij dit initiatief.

Uitrol Shopping Secure naar 12 landen

De andere grote lancering dit jaar was Shopping Secure, ons internationale keurmerk. Een praktisch antwoord op de vraag van leden om hen te helpen voldoen aan wet- en regelgeving in het buitenland. Op dit moment kunnen webwinkels in 12 landen gecertificeerd worden. Een ambitie om over de grens te verkopen? Wij helpen je op weg.

Politiek Den Haag moet mee in de versnelling

Met groei komt politieke aandacht, zei Marlene ten Ham (directeur bij Thuiswinkel.org) in de podcast met Kitty Koelemeijer. Zo hebben we gesprekken gevoerd met het Ministerie van EZK om te laten zien wat het unieke karakter van onze sector is (innovatie, data, flexibiliteit en vindingrijkheid). Later gebruikte diezelfde minister een bluepaper van onze expertgroepen in een kamerbrief in de Tweede Kamer over het betalen met persoonsgegevens ter vervanging van geld. Ook werden er nieuwe afspraken gemaakt tussen de EU en VS voor het delen van persoonsgegevens. Dit laatste onder andere naar aanleiding van een brief van Thuiswinkel.org naar het ministerie JenV, omdat deze internationale datadoorgifte volledig dreigde te stagneren.

Maar soms moeten we ook actiever de politieke agenda bewaken, bijvoorbeeld als je kijkt naar de voorstellen voor onze sector van de ChristenUnie over de introductie van een bezorgtax. Of bij de herziening van de VBER, waarbij leveranciers verschillende prijzen kunnen hanteren voor offline en online verkopers. Maar ook wanneer we inzoomen op Prinsjesdag en zien dat digitalisering van het mkb echt meer aandacht moet krijgen van de overheid. In zijn algemeenheid zien we dat de politiek digitalisering veel meer zou moeten omarmen om ook de minder digitale bedrijven in het mkb verder helpen. Dit was een belangrijke woordvoeringslijn bij de gemeenteraadsverkiezingen en in meerdere brieven naar de Tweede Kamer.

Nieuwe wetten en initiatieven

Ook dit jaar gingen er nieuwe wetten in voor de e-commercesector.

 • In mei trad de OMNIBUS in werking, om online consumenten beter te beschermen in gevallen van van/voor-prijzen en reviews die (logischerwijs) niet mogen misleiden. Om webwinkels te helpen voldoen aan deze wet, gaf jurist Vincent Romviel een webinar over de nieuwe regels.
 • Ook kregen we te maken met de DMA en DSA. Wetgevingstrajecten die lange tijd hebben gelopen, en in onze ogen bijdragen aan eerlijkere concurrentieverhoudingen. Zo pleitten wij samen met Ecommerce Europe voor een heroverweging van de gebruikersdefinitie om te voorkomen dat de hele sector moet voldoen aan regels die maar op een handvol wereldwijde spelers is gericht. Via de DSA wordt het online platforms verboden om advertenties te personaliseren op grond van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Dit is minder streng dan het oorspronkelijk gewenste totaalverbod op gepersonaliseerd adverteren, waar Thuiswinkel.org vanaf het begin tegen is geweest.
 • Weten welke wetten vanaf 1 januari 2023 ingaan? Dat lees je hier

Over retouren gesproken: dit jaar lanceerden we ook de pilot met Retourvignet. Een pilot waarmee we enerzijds consumenten bewuster laten omgaan met hun online aankopen, misbruik van het herroepingsrecht tegengaan en het aantal retouren terugdringen. En anderzijds helpen we leden om de waarde van de retouren zo hoog mogelijk te houden. Gelukkig waren veel consumenten het met ons eens: een designertas een keer dragen en daarna retourneren kan écht niet.

Nieuwe events voor politiek Den Haag, CEO’s en e-commerceprofessionals

Dit jaar stond in het teken van het verbinden van onze sector. Zo gingen we tijdens de CEO Table Talk, een nieuw event, met meer dan 250 CEO’s in gesprek over de key topics van onze sector: duurzaamheid, ondernemerschap, digitale transformatie en shopping in 2030. En onlangs organiseerden we de E-commerce Poort, waarin we beleidsmakers uit Den Haag samen brachten met de webwinkels, vervoerders en wetenschappers. Daar concludeerden we dat een volledig duurzame e-commercesector vraagt om verregaande samenwerking met ketenpartners en concurrenten. Thuiswinkel.org voelt de urgentie om met verduurzaming bezig te zijn en ziet het als haar rol om die samenwerking vorm te geven.

Ook hebben we meerdere rondetafels over fraudepreventie gehad samen met leden en de toezichthouder. Daar hebben we gepleit voor een beheerste en doelmatige cross-sectorale gegevensuitwisseling onder regie van een toezichthouder voor de bestrijding en het voorkomen van fraude En ten slotte hebben we een tafel gehad met de ACM, waarin we samen met webwinkels vragen konden stellen en overeenstemming konden vinden over de interpretatie van wetten en regels.

Innoveren is blijven leren

Tijdens de studiereis naar Amerika werd duidelijk hoe hard de ontwikkelingen in onze sector gaan. We zagen de potentie van de metaverse, de enorme invloed van supermarktreus Walmart en hoe inspiratie en innovatie zorgen voor een immersive ervaring. Willen we als Nederlandse e-commercesector voorop blijven lopen, dan moeten we blijven leren. Daarom hebben we met e-Academy leerpaden. Via een leerpad groei je in een nieuwe rol. Met deze speciaal samengestelde combinatie van kennis werk je gericht aan de verbreding of juist verdieping van je rol. Zo zorg je dat je bijblijft.

Op naar 2023

We hebben dit jaar goede stappen gezet voor onze sector, maar kunnen nog zo veel meer. In 2023 richten wij ons op veilig en verantwoord ondernemen en dat jaar staat in het teken van de uitrol van ons vernieuwde aanbod. We gaan samen met de markt werken aan een duurzamere sector, voor huidige en toekomstige generaties. En tegelijkertijd gaan we consumenten helpen op dit vlak. Dit kunnen we natuurlijk niet alleen, dus we roepen iedereen in de sector op om hieraan mee te werken.


Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • In 2023 meer pakketten verstuurd dan in 2022

  Gepubliceerd op 16 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2022 zagen we nog een daling in het aantal verstuurde pakketten ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in 2023 zien we weer een stijging.

  Pakketjes Bezorgen In 2023
 • Navigeren door de gevaren van verboden prijsafspraken en online misleiding

  Gepubliceerd op 15 mei 2024
  Kennisartikel

  Thuiswinkel.org heeft recent de webinar: Verboden prijsafspraken en online misleiding georganiseerd. Wat zijn de belangrijkste learnings?

  Webinar Herroepingsrecht
 • Nieuwe business partner: Troostwijk Auctions

  Gepubliceerd op 14 mei 2024

  Vandaag spreken we met Alfred Blom, Accountmanager, over het bedrijf en over hoe zij de leden van Thuiswinkel.org verder kunnen helpen.

  Troostwijk
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)