Nieuwe wet: Platformen moeten informatie verkopers verstrekken aan belastingdienst

Categorie
Gepubliceerd op: 20 december 2022
Bijgewerkt op: 20 december 2022
Geschreven door
Juridisch Hamer 800X400

Digitale platformen zijn verplicht om vanaf 1 januari 2023 informatie, zoals inkomsten, over verkopers die gebruikmaken van deze platformen bij te houden en later te verstrekken aan de belastingdienst. De EU-Richtlijn voor gegevensuitwisseling digitale platformen (DAC7) moet zorgen voor meer fiscale transparantie.

Omdat de economie zo gedigitaliseerd is, bestaat er een risico dat verkopers hun inkomsten via platformen niet (voldoende) aangeven. Hierom heeft de Europese Unie een rapportageverplichting voor platformen ontwikkeld. Zij moeten gegevens over verkopers verzamelen, controleren en rapporteren aan de belastingdienst. De belastingdiensten in de verschillende lidstaten delen deze informatie vervolgens met elkaar.


Wat is een platform?

Het platform wordt gedefinieerd als: “elke software […] die toegankelijk is voor gebruikers en waardoor verkopers in staat worden gesteld verbonden te zijn met andere gebruikers voor het verrichten van een relevante activiteit, direct of indirect, ten behoeve van dergelijke gebruikers.”

Hieronder vallen ook platformen waarop bijvoorbeeld de volgende activiteiten worden aangeboden:

 • Verhuur van onroerend goed binnen de EU (ook vakantiehuisjes)
 • Verlenen van persoonlijke diensten
 • Verhuur van transportmiddelen
 • Verkoop van goederen (ook C2C)

Wat betekent dit voor het platform?

Er komen aardig wat verplichtingen voor platformen aan. Zo moeten ze dus de activiteiten van de verkopers verzamelen en rapporteren aan de belastingdienst waar het platform geregistreerd staat. Het gaat om activiteiten waarmee inkomsten worden verdiend die bij het platform bekend (kunnen) zijn.

Het gaat om zowel binnenlandse als grensoverschrijdende inkomsten. Een platform is dus verplicht zich in een lidstaat te registreren. Daarnaast moeten ze informatie van de verkoper vragen, inclusief een due-dilligence-procedure om de fiscale woonplaats van de verkopers vast te stellen en te controleren.

Wat betekent dit voor de verkopers op platformen?

De voornaamste verandering voor de verkopers is dat er meer informatie aan de platformen verstrekt moet worden. Ook moeten zij zelf controleren of de gegevens die gerapporteerd worden kloppen. Deze informatie moet gerapporteerd worden:

 • Identiteitsgegevens van de platformgebruiker
 • (Europees) Land van verblijf
 • Rekeninggegevens
 • BSN
 • Btw-identificatienummer of internationaal EORI-nummer
 • Verkopen op het platform door de gebruiker

Welke uitzonderingen zijn er?

DAC7 geldt niet voor de volgende doelgroepen.

 • Digitale platformen die alleen betalingen verwerken, advertenties plaatsen of gebruikers doorverwijzen naar een platform
 • Gebruikers die beursgenoteerd zijn
 • Kleine gebruikers van het platform die jaarlijks minder dan 30 producten/diensten verkopen én waarvan de totale waarde niet boven de € 2.000,- uitkomt.

Wanneer gaat deze regel in?

De informatie moet vanaf 1 januari 2023 verzameld worden en dient voor 31 januari 2024 gerapporteerd te worden aan de belastingdienst.


Bekijk het overzicht van deze wetgeving nog eens in deze factsheet:

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp