Let op: deze wetswijzigingen gaan in per 1 januari 2023

Categorie
Gepubliceerd op: 22 december 2022
Bijgewerkt op: 22 december 2022
Geschreven door
Winkelwagentjes Met Wethamer

Nog een paar dagen en dan is het 2023. Aan welke wetten en regels moet je dan voldoen?

Deze regels gaan in

Het minimumloon gaat met 10% omhoog

Vanaf 1 januari 2023 gaat het minimumloon in één keer omhoog met 10%. Dit betekent dat de AOW en minimumuitkeringen ook meestijgen.

Nieuwe regels van/voor prijzen

Bij een kortingsactie waarbij je de ‘van’-prijs wilt noemen, moet je hierbij de laagste verkoopprijs hanteren die je binnen de afgelopen 30 dagen voor de prijsvermindering hebt gevoerd. Dit geldt alleen bij de verkoop van producten, en is bedoeld om te voorkomen dat verkopers consumenten misleiden met verkapte kortingen. Deze wijzigingen van het ‘Besluit prijsaanduiding producten’ gaat in op 1 januari 2023. 

Lees hier meer over deze wetswijziging

 DAC7 gaat in

Digitale platformen zijn verplicht om informatie over verkopers die gebruik maken van deze platformen door te geven aan de Belastingdienst.

Dit is geregeld in de 'Wet transparantie over inkomsten digitale platformen' (ook wel DAC7) en de wijziging van de 'Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen'. Onder de nieuwe wetgeving vallen verkopers van goederen en diensten en gaat gelden voor Europese platformen en Europese klanten. De nationale belastingdiensten dienen deze informatie weer te delen met andere EU-landen. Doel is om een beter beeld te krijgen over de inkomsten die ondernemers via online platformen krijgen. 

Lees hier voor wie de wet gaat gelden

Meer belasting voor bedrijven die veel CO2 uitstoten

De vrijgestelde emissieruimte wordt vanaf 2023 kleiner. Dit betekent dat bedrijven die meer CO2 uitstoten dan de vrijgestelde emissieruimte meer belasting moeten gaan betalen. Het belastingtarief blijft gelijk.

Voor de retailers met een kantoorgebouw: onzuinige kantoren mogen niet meer

Hoog tijd om je kantoor energiezuinig te maken, want kantoorgebouwen moeten ten minste energielabel C hebben in 2023. Dit geldt voor kantoren met minstens 100 m2 oppervlakte waarbij minimaal 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het pand wordt gebruikt voor kantoorfuncties. Is dit nog niet het geval en heeft het kantoor energielabel D of lager? Dan riskeer je een boete of sluiting.

Onbelaste reiskostenvergoeding van 19 naar 21 cent

Als ondernemer mag je deze vergoeding van de winst aftrekken voor zakelijke ritten met je privéauto, motor of fiets. Als werkgever mag je die 21 cent per kilometer ook onbelast aan je personeel vergoeden. Dat geldt voor woon-werkverkeer en andere zakelijke kilometers met een eigen vervoermiddel. (De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief en is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.)

Ingang van de UPV plastic zwerfafval

Producenten en importeurs van plastic wegwerpproducten zijn verplicht mee te betalen aan het opruimen van zwerfafval en klanten te informeren om plastic zwerfafval te voorkomen. Meer specifiek geldt deze uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor kunststofproducten voor eenmalig gebruik die veel in zwerfafval gevonden worden.

De overheid heeft een bedrag vastgesteld voor ieder wegwerpproduct dat in de handel wordt gebracht. Meld je voor 12 februari 2023 bij Rijkswaterstaat als je een product denkt te produceren dat onder de UPV valt. Hoe je je moet melden lees je binnenkort op afvalcirculair.nl.

De UPV Textiel zou per 1 januari 2023 ingaan, maar is uitgesteld

Door deze UPV worden producenten en importeurs in de modeketen verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van op de markt gebrachte kleding. Door vertraging gaat deze UPV nog niet van start per 1 januari. 

Lees hier waarom

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Zelfstandigen gaan meer belasting betalen, omdat de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd door de regering. Zelfstandigen die minstens 1225 uur per jaar werken in hun onderneming komen in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Het bedrag gaat in 2023 met 1.280 euro naar beneden en bedraagt dan 5.030 euro. Dit bedrag gaat verder omlaag tot 900 euro in 2027. De ingangsdatum van deze wet is nog niet definitief.

Het uitbetalen aan derden opgeven verandert

De opgave van uitbetalingen aan derden, dus personen die niet bij jou in dienst zijn maar werkzaamheden hebben verricht, moeten op een nieuwe manier worden aangeleverd bij de Belastingdienst. Het gaat om gegevens over Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD) die op een andere manier aangeleverd dienen te worden. Bij derden valt bijvoorbeeld te denken aan een spreker voor een congres of een zaalvoorzitter.

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • In 2023 meer pakketten verstuurd dan in 2022

  Gepubliceerd op 16 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2022 zagen we nog een daling in het aantal verstuurde pakketten ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in 2023 zien we weer een stijging.

  Pakketjes Bezorgen In 2023
 • Navigeren door de gevaren van verboden prijsafspraken en online misleiding

  Gepubliceerd op 15 mei 2024
  Kennisartikel

  Thuiswinkel.org heeft recent de webinar: Verboden prijsafspraken en online misleiding georganiseerd. Wat zijn de belangrijkste learnings?

  Webinar Herroepingsrecht
 • Nieuwe business partner: Troostwijk Auctions

  Gepubliceerd op 14 mei 2024

  Vandaag spreken we met Alfred Blom, Accountmanager, over het bedrijf en over hoe zij de leden van Thuiswinkel.org verder kunnen helpen.

  Troostwijk
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)