17 oktober 2018

Welkom in Nederland? Welkom in China!

Blog van Martijn Hos

Martijn Hos

Mark Rutte ontving de afgelopen maanden delegaties van Alibaba en recent nog ontving hij premier Li Keqiang van China. Er lijkt plaats te zijn voor hulde voor de wijze waarop Nederland zich als vestigingsland in de markt zet; goed voor de internationale positionering, goed voor de economie en goed voor de werkgelegenheid van Nederland. Het zou voor Nederland als vestigingsland een enorme impact en uitstraling hebben als Alibaba zijn Europese distributiecentrum in Nederland laat bouwen. Ruimhartig verwelkomen we Chinese marktpartijen, zonder ogenschijnlijk de vraag naar de wederkerigheid van de handelsrelatie met het grote China te beantwoorden.

Wordt Nederland na de bouw van een stevig Europees distributiecentrum (DC) straks overspoeld met e-commercepakketjes uit China? Dat zou zo maar eens kunnen gebeuren. Toch duurt het nog wel even voordat dit DC er daadwerkelijk staat. Elk DC, in Nederland of België – dat maakt eigenlijk niet uit – zal de online bestedingen door consumenten in versneld tempo aanjagen. Nu al zien we een jaarlijkse groei van 30% in de online uitgaven van Nederlanders in China. Die pakketjes worden via nieuwe, eigentijdse zijderoutes nu massaal per trein Nederland in gereden of varen met containers volgeladen schepen de haven van Rotterdam binnen. Met andere woorden: de trend van groeiende aantallen in China kopende Nederlands is al een aantal jaren gaande en zal met de komst van een DC van Alibaba alleen maar versterkt worden.

Kijken, kiezen, kopen

Hebben Nederlandse online retailers en winkels in de winkelstraat dan wat te vrezen? De Nederlandse online retail heeft al sinds jaar en dag een relatief goede uitgangspositie, dankzij een eigen Nederlandse (betaal)infrastructuur (iDEAL) en het eigen taalgebied. Retailers, met name die in de winkelstraat,  die nog niet met online bezig zijn c.q. die zich niet positief onderscheiden, zouden een stuk bevreesder moeten zijn voor deze ontwikkelingen. Zij zullen immers de dupe worden van het veranderende kijk-kies-en-koopgedrag van consumenten, die er niet voor zullen schromen ook buiten de landsgrenzen te winkelen.

Tweerichtingsverkeer

Tegelijkertijd moeten we onszelf wel afvragen of we de rode loper niet al te gemakkelijk uitrollen voor de Chinese overheid en de bedrijven in haar kielzog. We maken het Chinese bedrijven wel heel makkelijk om in Europa en in Nederland zaken te doen. Het voelt toch als een paradox, daar waar het voor Nederlandse bedrijven gewoonweg moeilijk is om maar enigszins serieuze voet aan de Chinese grond te krijgen.

Als Chinese bedrijven zich zo eenvoudig in Europa kunnen vestigen, wat inherent is aan de open economie en Europese interne markt, waarom is het voor Europese retailers dan zo moeilijk om handel in China te kunnen drijven? Dat komt omdat zij heel veel last hebben van zware administratieve procedures, de Great Firewall of China of de verplichting om met Chinese partners samen te werken. Mark Rutte zou dus ook moeten lobbyen voor de wederkerigheid in het vestigingsklimaat en dat het liefst afstemmen met Europese collega’s.

Auteur: Martijn Hos

Foto Martijn Hos Sinds september 2010 is Martijn Hos directeur belangenbehartiging & beleid bij Thuiswinkel.org. Hij is verantwoordelijk voor beleidsadvisering aan de overheid, politiek en stakeholders over online retail. De nadruk hierbij ligt op thema’s als consumentenrecht, betalingsverkeer, privacy, veiligheid, logistiek en duurzaamheid. Hiervoor was hij werkzaam in verschillende functies bij VNO NCW. Voor vragen kun je mailen naar