1 oktober 2018

Snelle tips voor een toegankelijke website (1/5): Kleur

kleurenblindtest cirkel met 74

Dit is de Week van de Toegankelijkheid. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen met een beperking. In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen die een beperking hebben. Denk hierbij aan (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid. We geven je deze week graag tips voor een toegankelijke webshop, zodat je iedereen goed van dienst kunt zijn.

Kleurstoornis is een veelvoorkomend probleem

Ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen in Nederland heeft moeite met het onderscheiden van kleuren. De meestvoorkomende vorm van kleurstoornis is rood/groen. Bij volledige kleurenblindheid zien mensen alleen grijstinten. Dit komt bij 1 op de 33.000 mensen voor. Gezien de enorme populatie met een kleurstoornis, is het van groot belang dat je daar in de bouw en opmaak van je webshop rekening mee houdt.

Grafische weergave van mensen met een beperking. Blind 78.000; Slechtziend 238.000; Kleurenblind 700.000; Auditieve beperking 1.300.000; Fysieke beperking 1.500.000; Dyslexie 825.000; Laaggeletterd 1.500.000; Zwakbegaafd (IQ 70-85) 600.000


Tip 1: Kies de juiste kleuren

Zorg voor voldoende contrast op je website. Dit doe je bijvoorbeeld door je achtergrond een lichte kleur te geven zodat de donkere letters goed leesbaar zijn. Let hierbij wel op dat je achtergrond geen fel wit vlak wordt. Mensen die overgevoelig zijn voor licht, kunnen hier problemen mee hebben en je webshop dus snel verlaten. Daarom zijn zachtgeel of gebroken wit betere keuzes voor je achtergrond.

Tips voor een toegankelijke opmaak

  • Zet geen tekst over afbeeldingen heen.
  • Laat kleuren niet vervagen of in elkaar overlopen.
  • Zorg voor voldoende contrast tussen de voorgrond en de achtergrond.
  • Let ook goed op hyperlinks. Die moeten voldoende opvallen, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen.
  • Gebruik nooit alleen kleur om informatie te verstrekken. Een groene knop zonder tekst voor ‘ja’ en een rode knop zonder tekst voor ‘nee’ is onduidelijk voor mensen met een kleurstoornis.
  • Deze handige tool helpt je met de keuze van de juiste kleuren.

Infographic tip Kleurcontrast

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de tekstversie van de infographic

Thuiswinkel.org en toegankelijkheid

De website van Thuiswinkel.org is sinds 2005 gecertificeerd door Stichting Accessibility. Dat betekent dat onze website voldoet aan de ‘A richtlijnen’ van het Waarmerk drempelvrij.nl. Verder hebben we dit jaar een actieplan uitgereikt aan Hugo de Jonge. Onderdeel van dat plan is het oprichten van een expertgroep met gastheer Stichting Accessibility. De groep wil zorgen voor bewustwording in het bedrijfsleven over zowel de problematiek als de kansen van e-Accessibility. Daarnaast streeft de expertgroep naar het introduceren van een tool of checklist voor mkb’ers, met quick wins en een structurele aanpak om conversie te verhogen door met e-Accessibility aan de slag te gaan.

Lees hier onze overige tips voor een goede toegankelijke (web)shop: