Snelle tips voor een toegankelijke website: Video & beeld

Gepubliceerd op: 2 oktober 2018
Bijgewerkt op: 2 oktober 2018
Geschreven door
Videocamera Filmt Twee Mensen

In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen die een beperking hebben. Denk hierbij aan (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid. We geven je graag tips voor een toegankelijke webshop, zodat je iedereen goed van dienst kunt zijn.

Toegankelijke video’s voor iedereen

Veel webshops maken gebruik van video in hun reclame of informatievoorziening. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle bezoekers van je webshop filmpjes kunnen afspelen of het geluid kunnen horen. Dat geldt niet alleen voor mensen met een auditieve beperking (1,3 miljoen Nederlanders), maar ook voor mensen die door omstandigheden geen geluid ter beschikking hebben, bijvoorbeeld omdat ze in de trein zitten. Ondertiteling is daarom een vereiste voor video op je website en social media.

Onderzoeken laten zien dat 80% van de video’s op Facebook zonder geluid wordt afgespeeld. Het zou zonde zijn als je kijkers hierdoor een belangrijke boodschap missen. Via YouTube kun je heel simpel ondertiteling toevoegen aan een video. Voordeel daarvan is dat Google de ondertiteling ook indexeert en je video met ondertiteling dus beter vindbaar wordt.

Geef afbeeldingen een alt-tekst

Zorg ervoor dat je afbeeldingen een alt-tekst meekrijgen. Deze alt-tekst wordt door een screenreader voorgelezen. Zo begrijpt ook iemand die de afbeelding niet kan zien wat er op de afbeelding staat. Geef zoveel mogelijk relevante en beschrijvende informatie in je alt-tekst. Zoekmachines gebruiken de alt-tekst ook om afbeeldingen te indexeren, maar maak er geen zoekwoordenfeestje van.

Sommige afbeeldingen hebben een functie, zoals een pijl of een button. Beschrijf dan in je alt-tekst wat de afbeelding doet, dus ‘Ga naar de volgende pagina’ of ‘Meld je aan’. Een alt-tekst met ‘vierkante knop’ of ‘pijl naar rechts’ voegt in dit geval niks toe.

Let op: puur illustratieve afbeeldingen geef je geen alt-tekst. Zulke afbeeldingen zijn niet noodzakelijk om de boodschap te begrijpen en leveren juist eerder verwarring op.

Meer tips voor een toegankelijke website?

In de volgende artikelen lichten we andere tips uit:

Daarnaast hebben we een e-learning over digitale toegankelijkheid. In deze e-learning leer je wat digitale toegankelijkheid is, hoe je je eigen website op digitale toegankelijkheid kunt checken en verbeterpunten kunt signaleren, en hoe je met enkele praktische handvatten aan de slag kunt gaan.

 

Pas je cookie-instellingen aan om deze video te bekijken.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp