Snelle tips voor een toegankelijke website (3/5): Tekst

Gepubliceerd op: 3 oktober 2018
Bijgewerkt op: 16 november 2022
Geschreven door
Leeg Boek

Dit is de Week van de Toegankelijkheid. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen met een beperking. In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen die een beperking hebben. Denk hierbij aan (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid. We geven je deze week graag tips voor een toegankelijke webshop, zodat je iedereen goed van dienst kunt zijn.

Niet iedereen in Nederland vind het makkelijk om te lezen of heeft Nederlands als moedertaal. In Nederland zijn 825.000 mensen met dyslexie en 1,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd. Voor deze groep is het belangrijk dat je begrijpelijke teksten schrijft. We geven je graag een aantal tips:

Tip 1: Zorg voor een goede tekstopmaak

  • Gebruik een schreefloos lettertype. Dat zijn letters zonder dwarsstreepjes of verdikkingen. Veelgebruikte schreefloze lettertypen zijn Helvetica, Verdana, Univers, Arial, Futura, Tahoma en Gill Sans.
  • Laat de tekst links uitlijnen, dat oogt rustiger. Oftewel: niet uitvullen.
  • Wees spaarzaam met hoofdletters en cursieve of dikgedrukte letters: dit is moeilijker leesbaar.

Tip 2: Schrijf toegankelijke teksten

Bedenk voordat je gaat schrijven:

  • Voor wie is de tekst bedoeld?
  • Wat moet de lezer weten, vinden of gaan doen na het lezen van de tekst?

Tip 3: Let tijdens het schrijven op het volgende:

  • Gebruik korte zinnen. Vermijd bijzinnen.
  • Gebruik eenvoudige en duidelijke woorden.
  • Zorg dat je zinnen goed lopen. Een kromme zin is op papier vaak nog wel te begrijpen, maar ook als je de zin alleen maar zou horen, moet hij kloppen.
  • Houd het concreet. Gebruik geen abstracte begrippen of beeldspraak. Geef voorbeelden.
  • Vermijd vaktaal en technische termen. Als het niet anders kan, leg dan de woorden goed uit.
  • Schrijf actief. Dus niet: “Er zal feest worden gevierd”, maar: “We vieren feest!”
  • Veel tekst? Zorg dan voor alinea’s met tussenkopjes.
  • Zorg dat de tekst ook te begrijpen is voor mensen die niet goed kleuren kunnen zien. Schrijf dus niet: “Vul de rode velden in”, maar: “Vul de rode velden in die met een sterretje gemarkeerd zijn”

Gebruik  Schreefloze lettertypes als Arial of Verdana Links uitgelijnde tekst Weinig hoofdletters, cursieve of dikgedrukte letters Korte, goedlopende zinnen met duidelijke woorden Actief taalgebruik: "We vieren feest!" Alinea's en tussenkopjes bij lange teksten Duidelijk kleurgebruik voor slechtzienden + tekstuele uitleg bij invulvelden Voorkom:  Lettertypes met dwars-streepjes of verdikkingen als Times New Roman Uitgevulde teksten, want die zijn slecht leesbaar Bovenmatig gebruik van HOOFDLETTERS, cursieve, en dikgedrukte letters Gebruik van bijzinnen, kromme zinnen, vaktaal en technische termen Passief taalgebruik: "er zal feest gevierd worden" Veel tekst zonder alinea's en tussenkopjes te gebruiken Verwarrend kleurgebruik voor slechtzienden + tekst als: vul de rode velden in

Meer tips voor een toegankelijke website?

In de volgende artikelen lichten we andere tips uit:

Daarnaast hebben we een e-learning over digitale toegankelijkheid. In deze e-learning leer je wat digitale toegankelijkheid is, hoe je je eigen website op digitale toegankelijkheid kunt checken en verbeterpunten kunt signaleren, en hoe je met enkele praktische handvatten aan de slag kunt gaan.

 

Pas je cookie-instellingen aan om deze video te bekijken.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp