12 mei 2015

Waar moet je aan denken als je een webshop in het buitenland start?

New York

We mogen in Nederland best trots zijn op onze e-commerce markt. Nederlanders vinden het al vrij normaal om online hun producten te kopen en we staan vooraan als het gaat om innovatieve ontwikkelingen, zoals op het gebied van m-commerce. Terwijl de Nederlandse webshop goed loopt, is het misschien wel eens interessant om ook over de grens te kijken. Want met de kennis die we op onze thuismarkt hebben opgedaan, kunnen we een grote voorsprong realiseren in het buitenland. Maar, dan moet je wel goed voorbereid zijn. Met dit artikel hoop ik je daarbij te helpen.

Bedenk goed in welke landen je actief wilt zijn

We horen de laatste tijd veel goede verhalen over de groei van de Belgische markt. Voor Nederlandse webwinkeliers is dit uiteraard een zeer interessante markt, vanwege de locatie en de taal. Toch is de Belgische e-commerce markt niet helemaal hetzelfde als de Nederlandse e-commerce markt en zijn er ook zeker enkele valkuilen waar je rekening mee moet houden bij het starten van een Belgische webshop.

Voordat je een land kiest, doe je er verstandig aan om eerst de e-commerce cijfers van dat land te analyseren.

 2013/2014 Frankrijk Spanje Duitsland België  Zweden  Nederland
E-commerce groei per jaar
11%
18%
25%
26%
 15%  8,5%
Totale waarde
e-commerce markt
51,1 miljard euro
14,4 miljard euro
63,4 miljard euro
3,8 miljard euro
 8,6 miljard euro  10,5 miljard euro
E-commerce % van retail
6%
3%
6,6%
3%
 6,4%  5,7%
Online shoppers
34 mln (51%)
15 mln (32%)
52,13 mln (65%)
5,9 mln (53%)
 7 mln (73%)  11,2 mln (66%)

Verschillende bronnen, waaronder ecommercenews.eu en ecommerce-europe.eu

Een regio die sterk in opkomst is, is Oost-Europa. Deze regio had in 2013 een e-commerce omzetstijging van 47,3% naar een totaal van 19,3 miljard euro.

Vergeet niet om de logistiek en betaalmogelijkheden uit te zoeken

Een belangrijke reden waarom veel webwinkeliers de nieuwe markt dicht bij huis zoeken, is de verzending van het product naar het buitenland. Wanneer verzending vanuit Nederland niet eenvoudig is, kun je erover denken om een leverancier in het buitenland te zoeken. Dan kan het product wel tijdig worden geleverd. Onderzoek goed welke verzendmethoden er zijn in het nieuwe land en maak duidelijke afspraken.

Ook betaalmethoden zullen afwijken van de thuismarkt. Waar in Nederland iDeal zeer populair is, zal je voor het nieuwe land moeten onderzoeken welke betaalmethoden het meest gebruikt worden. Gelukkig kunnen de meeste betaalproviders je daarbij helpen.

marktaandeel betaalmiddelen per land - Twinkle achtergronden

Bron afbeelding: Twinkle 

In de whitepaper ‘Betaalmethoden voor mijn webwinkel: hoe werkt dat?’ lees je precies welke betaalproviders in welke landen actief zijn.

Zorg dat je de buitenlandse regelgeving kent

Met name in Duitsland is de regelgeving voor webshops zeer strikt en dan met name op het gebied van informatievoorziening. Zo moeten je algemene voorwaarden aan strengere eisen voldoen en heb je een impressum (een soort colofon) nodig. Volg je deze regels niet, dan kan je daarvoor aansprakelijk gesteld worden. In de whitepaper ‘Starten in Duitsland. Los geht’s of lass mal sitzen’ kun je hier meer over lezen.

Heb je alles juridisch goed op orde, dan is Duitsland – dat ruim 5x groter is dan Nederland – een zéér interessante markt.

Zorg dat je webwinkel ook klaar is voor het buitenland

Het lijkt voor de hand liggend, maar het is natuurlijk ook erg belangrijk dat je webshop zelf klaar is voor het buitenland. Voor de vindbaarheid heeft het de voorkeur om de webshop op een nationale domeinextensie te zetten (.nl, .be, etc.). In de meeste gevallen zul je dus een nieuwe webshop moeten (laten) bouwen. Zorg ervoor dat je nieuwe webshop minimaal aan de volgende eisen voldoet:

  • De mogelijkheid om teksten in de nieuwe taal toe te voegen.
  • Standaard integraties met lokale betaal- en verzendmethoden.
  • De mogelijkheid om te betalen in andere valuta (als dat van toepassing is).
  • Integratiemogelijkheden met belangrijke vergelijkingssites en andere verkoopkanalen die belangrijk zijn voor dat land.
  • De mogelijkheid om BTW te verleggen.

Niet iedere webshopleverancier kan voldoende garanderen dat je webshop klaar is voor het buitenland. Op de website webwinkelsucces.nl zie je een overzicht van de leveranciers en hun mogelijkheden.

Weet hoe je het vertrouwen van de klant wint

Als Thuiswinkel Waarborg webshop weet je hoe belangrijk het is om het vertrouwen van je klant te winnen. Keurmerken kunnen daarbij een hele belangrijke rol spelen. Dat geldt in Nederland, maar ook in het buitenland.

De meeste Europeanen doen het liefst zaken met iemand uit hun eigen land. Zeker online is dat het geval, omdat het dan gemakkelijker is om bij een slechte levering actie te ondernemen. Uiteraard kun je niet direct een locatie in de nieuwe markt openen, maar het is wel mogelijk om een postadres te huren in de nieuwe markt. Zodra je onderneming begint te groeien, kun je dan alsnog beslissen om samen te werken met een lokale tussenpersoon of een eigen locatie op te zetten.

Tenslotte win je natuurlijk met name vertrouwen door op tijd te leveren, je beloften na te komen en soms even te bellen om je betrokkenheid te laten zien.

Besteed je marketing uit aan een partij die de markt kent

Uit ervaring kan ik je zeggen dat het verstandig is om je marketing uit te besteden aan iemand die de markt erg goed kent. Zelfs als je de taal van de nieuwe markt spreekt en je in de cultuur hebt verdiept, kunnen native speakers je inzichten geven die je zeker over het hoofd hebt gezien. Enkele voorbeelden van bureaus die daarbij kunnen helpen zijn:

Boekje met de tekst: Don't just stand there

Besteed je klantondersteuning en verkoop uit

Als je meer klanten krijgt dankzij de toenemende marketingactiviteiten, dan moet je die klanten ook in hun eigen taal kunnen ondersteunen. Gelukkig zijn er verschillende bureaus zoals Salesupply die daarbij kunnen helpen, zodat je zelf tijd overhoudt om het overzicht te behouden.

Conclusie

Er liggen nog ontzettend veel kansen in de Europese e-commerce markt voor Nederlandse webshops. De markten om ons heen groeien hard, terwijl het aanbod achter blijft. Waarom zou je daar niet zelf van profiteren? Zoals je hebt gelezen in dit artikel zijn er voldoende partijen die je, in de verschillende stadia, hierbij kunnen helpen.

Heb je zelf nog tips die hier missen, laat het me dan weten!

Auteur: Bertram Welink, Marketing Manager bij SEOshop

Thuiswinkel.org Business Partner

SEOshop
Keizersgracht 313, 1016 EE Amsterdam

www.seoshop.nl