Bluepaper - Nieuwe Due Diligence wetgeving: ben je er klaar voor?

Gepubliceerd op: 11 oktober 2023
Bijgewerkt op: 13 oktober 2023
Nieuwe Due Diligence Wetgeving Ben Je Er Klaar Voor

Nederlandse e-Commerce bedrijven krijgen op korte termijn te maken met groeiende wet- en regelgeving op het gebied van Corporate Sustainability. Dit past in de trend dat bedrijven steeds meer verantwoording af moeten leggen over de herkomst en de wijze van vervaardiging van hun producten. Daardoor moet je je als bedrijf afvragen wat je moet doen, welke wet- en regelgeving op jou van toepassing is en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Is het niet ook veel beter om te bedenken wat je zou moeten willen doen? Kun je de wetgeving voor zijn door een intrinsiek andere strategie te voeren?

In deze bluepaper laat de expertgroep ‘Nieuwe Due Diligence wetgeving: ben je er klaar voor?’ met Capgemini als voorzitter en GSES System, Möbius  en Thuiswinkel.org zien wat de nieuwe wet- en regelgeving inhoudt, op wie het van toepassing is en hoe je je voor kunt bereiden op een onvermijdelijke verandering van het ondernemingsklimaat van de toekomst.

Takeaways uit deze bluepaper

  1. Nieuwe Europese Corporate Sustainable Due Diligence Directive (CSDD) wetgeving is gericht op de zorgvuldigheidsplicht (‘due diligence’) van bedrijven. Bedrijven dienen de daadwerkelijke en mogelijke nadelige gevolgen van hun handelen voor de mensenrechten en het milieu te identificeren, voorkomen en beperken.

  2. De CSDD moet ervoor zorgen dat bedrijven de negatieve gevolgen van hun activiteiten aanpakken, in de waardeketens zowel binnen als buiten Europa.

  3. De CSDD zal waarschijnlijk in de praktijk gelden voor bedrijven vanaf een omzet van 40 miljoen per jaar en minstens 250 werknemers. Gezien de scope op de waardeketen, kan het ook effect hebben op kleinere bedrijven.

  4. Duurzaam en verantwoord ondernemingsgedrag hoeft niet te wachten op wetgeving. Om te voorkomen dat bedrijven dit kort voor de toepasselijkheid overhaast moeten doen, plus de snel veranderende focus van consumenten, investeerders en concurrenten op verduurzaming, is het van belang vandaag nog te starten.

Downloads

  • ShoppingTomorrow Bluepaper - Nieuwe Due Diligence wetgeving: ben je er klaar voor?

    Geschreven door een expertgroep o.l.v. Capgemini Nederland, Thuiswinkel.org, GSES System, Möbius Nederland en ClimatePartner Benelux.

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp