Update: Herroepingsfunctie gepubliceerd in EU-Publicatieblad

Gepubliceerd op: 6 december 2023
Bijgewerkt op: 6 december 2023
Europese Vlag

Op 28 november 2023 is de Richtlijn inzake financiële diensten gesloten op afstand (RFD Directive on financial services contracts concluded at a distance) gepubliceerd in het EU-Publicatieblad. De Richtlijn brengt niet alleen financiële diensten deels onder de werking van de Richtlijn Consumentenrechten (CRD) maar introduceert ook een nieuwe verplichting voor verkopers op afstand in Artikel 11a van de CRD inzake het aanbieden van een herroepingsfunctie.

Voor alle b2c-overeenkomsten op afstand, dus niet alleen financiële diensten, die gesloten worden via een online interface, moet de handelaar verzekeren dat de consument de overeenkomst ook kan herroepen door gebruik te maken van een herroepingsfunctie. Deze herroepingsfunctie moet prominent worden weergegeven op een voor de consument eenvoudig toegankelijke plek en gedurende de gehele 14-dagen  herroepingstermijn. De Richtlijn treedt in werking op 18 december 2023 en de Lidstaten hebben 24 maanden de tijd om de Richtlijn te implementeren in hun nationale wetgeving (tot 19 december 2025) en vervolgens 6 maanden (tot 20 juni 2026) om de regeling toe te passen.

"Thuiswinkel.org is niet onverdeeld gelukkig met deze verplichting, maar we zijn blij dat we hebben kunnen vermijden dat het een herroepingsknop is geworden. Een herroepingsfunctie biedt webwinkels meer speelruimte dan een knop. Hoe de herroepingsfunctie er precies uit moet komen te zien en wat deze inhoudt, is nog niet duidelijk, maar we informeren onze leden hier zo snel mogelijk over", zegt Vincent Romviel, head of legal affairs bij Thuiswinkel.org. 

Doel van de functie

Het doel van de functie is dat de consument de overeenkomst snel en gemakkelijk kan herroepen. We verwachten echter dat de herroepingsfunctie zal leiden tot onzekerheid over hoe de regel in de praktijk zal worden toegepast. Denk bijvoorbeeld bij de aankoop van meerdere producten wanneer de consument besluit sommige producten te houden en andere te retourneren.

Thuiswinkel.org is groot voorstander van het principe van het herroepingsrecht, maar het proces dat heeft geleid tot de invoering van de "herroepingsfunctie" was niet in overeenstemming met de beginselen van betere regelgeving van de EU. De wijziging is gedaan zonder een impactassessment. We zijn bezorgd over de impact van de nieuwe regel op e-commerce. We houden in de gaten hoe de regel in de EU zal worden geïmplementeerd en informeren onze leden en de Europese Commissie hierover.  

Voor meer informatie zie ons nieuwsbericht over de “onherroeppelijke herroepingsknop”

Zie hier de door het Europees Parlement aangenomen tekst.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp