Duurzaamheidsregelgeving pakketzendingen naar Spanje

Gepubliceerd op: 6 december 2023
Bijgewerkt op: 6 december 2023
Afbeeldingen (2)

Verzend jij pakketjes naar Spanje? Let dan goed op de regels. Vanaf 2023 gelden er nieuwe regels rond duurzaamheidseisen voor bedrijven die naar Spanje versturen. De belangrijkste updates lees je hieronder.

De Spaanse verpakkingswet, onderdeel van de Europese Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (EPR), geldt voor retailers en fabrikanten die goederen vanuit Nederland naar Spanje verzenden. Het gaat om kartonnen en plastic verpakkingen. Registratie bij een Spaanse recyclingsysteem is verplicht op het moment dat u gaat verkopen aan Spaanse klanten, ook via platforms. De verplichting is tweeledig. Enerzijds geldt vanaf de eerste gram verpakkingsmateriaal een registratieplicht, anderzijds is het verplicht om jaarlijks aangifte te doen van de hoeveelheid naar Spanje verstuurde verpakkingen. Het is niet toegestaan in Spanje om te verkopen zonder registratie, dit kan leiden tot boetes.

Waarom is dit noodzakelijk?

De Spaanse verpakkingswet is een milieuwet die bedrijven verplicht om een vergoeding te betalen voor de hoeveelheid verpakkingen die ze verzenden naar Spaanse klanten. Het doel van de verpakkingswet is om de inkomende verpakkingen te registeren en vervolgens zo veel mogelijk verpakkingen te recyclen.

Aanmelden bij afvalbeheerder

Als je als online retailer onder de Spaanse verpakkingswet valt en nog niet aan je verplichtingen hebt voldaan, is het advies actie te ondernemen:

  1. Je dient je bedrijf bij een Spaans recyclingsysteem/afvalbeheerder te registreren. De kosten bij de afvalbeheerder bedragen zo’n 300 euro per jaar. Daarnaast betaalt u per kilogram verpakkingsmateriaal, vanaf de eerste gram naar Spanje verstuurde verpakkingen. Registratie kan bij ECOEMBES, de Spaanse afvalbeheerder.
  2. Je dient jaarlijks te rapporteren over de hoeveelheid (in gram) naar Spanje verstuurde verpakkingen. Na registratie bij een Spaans recyclingsysteem is het advies dus om bij te houden hoeveel je verzendt naar Spanje.
  3. Na registratie is het verplicht om ‘Het Groene Punt’ op uw verpakkingen te plaatsen, wat aangeeft dat verpakkingen gerecycled worden. Via de link hierboven kan je de Groene Punt downloaden.

Aanvullende regels voor in Spanje gevestigde bedrijven

Er bestaan verschillen in de verplichtingen tussen bedrijven die al dan niet gevestigd zijn in Spanje. Op het moment dat jouw bedrijf in Spanje gevestigd is, moet je een extra belasting betalen (namelijk 10% van de verpakkingskosten) en is het opstellen van een preventieplan verplicht. In zo’n preventieplan moet duidelijk naar voren komen hoe het bedrijf van plan is het gebruik van verpakkingen tot een minimum te beperken. Op het moment dat jouw onderneming buiten Spanje gevestigd is, is dit niet van toepassing.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp