Veilige e-mailstandaarden (2/5): bescherm jij jouw merk en identiteit genoeg?
Bijgewerkt op: 2 november 2021
Het kost veel tijd, geld en energie om een goede merkidentiteit en dus een positief imago op te bouwen. Wat je dus niet wilt, is dat anderen dit beschadigen. Op dit moment is e-mail impersonation de meest voorkomende methode van phishing met veel imagoschade tot gevolg.
De merkidentiteit van een bedrijf komt voort uit de bedrijfsidentiteit en positionering. Het zijn alle elementen die het merk een gezicht geven in de markt. Hiermee worden niet alleen visuele uitingen, maar ook de boodschap van het bedrijf bedoeld. Een sterke merkidentiteit ligt aan de basis van een positief imago. Het imago wordt opgebouwd door de som van marketingcommunicatie van een bedrijf en de interpretatie van de ontvangers.
E-mail impersonation is een methode van oplichting waarbij een persoon zich via een e-mail voordoet als jou, met exact jouw e-mailadres. De kwaadwillenden azen op de angsten, kwetsbaarheden en verlangens van ons als mens en proberen hier gebruik van te maken. Helaas gebeurt dit bij verschillende bedrijven dagelijks, zonder dat zij het weten.
Negatieve publiciteit en dus imagoschade
Wanneer het e-mailsysteem van jouw organisatie wordt gebruikt door hackers en wordt misbruikt in phishing-aanvallen op jouw klanten, werknemers of prospects, krijgt de organisatie veel negatieve publiciteit en dus imagoschade. Het misbruiken van het maildomein door kwaadwillenden kan ook ertoe leiden dat de ontvangers van de 'terechte' e-mails de echtheid van jouw eigen e-mails in twijfel gaan trekken.
DMARC om je mail te beschermen
Wat kun je hier als organisatie aan doen? DMARC is een technisch beveiligingsprotocol dat is ontworpen om het e-maildomein van de organisatie te beschermen tegen e-mail impersonation. DMARC geeft zekerheid dat de e-mail legitiem is en dat het bericht daadwerkelijk van de afzender afkomstig is. Door DMARC te implementeren zorg je ervoor dat de onbevoegden niet meer namens jouw organisatie e-mails kunnen versturen. Hierdoor wordt jouw merk online beschermt en het internet veiliger gemaakt.
Hoe meer organisaties gebruik maken van DMARC, hoe beter elke e-mailgebruiker wordt beschermd tegen de bedreigingen die verborgen zijn in vervalste e-mails. Dit heeft voor de organisatie positieve gevolgen op het gebied van betrouwbaarheid.
Is jouw maildomein goed beveiligd?
Kevlarr kan jou hierbij helpen. Zij kunnen je organisatie, merk en identiteit beschermen tegen e-mail identiteitsfraude. Ga naar emailveilig.nu en lees meer.
Benieuwd of jullie e-maildomein voldoende beveiligd is?
Doe de test en verbeter je beveiliging
Meer lezen over veilige e-mailstandaarden?
In de volgende artikelen lichten we andere onderdelen toe:
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Mkb in gevaar: waarom jouw bedrijf nú actie moet ondernemen tegen cybercriminaliteit
Gepubliceerd op 17 juni 2024In opdracht van de Cyber Security Raad heeft Deloitte een onderzoek gedaan naar de oorzaken van de cyberweerbaarheidskloof tussen bedrijven. Wat de voornaamste conclusies zijn, lees je in dit artikel.
-
Echt niet vandaag: actiedag tegen digitale criminaliteit
Gepubliceerd op 4 april 2024CategorieIn Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Alle reden voor de politie Oost-Nederland met meer dan tachtig partners in actie te komen.
-
Nieuwe Google-regels brengt het afleveren van e-mail in gevaar
Gepubliceerd op 28 maart 2024Google hanteert sinds kort stringente regels voor het veilig verzenden en ontvangen van e-mail. Met de toenemende dreiging van cyberaanvallen, wordt de juiste inrichting van DMARC een noodzaak.
-
NIS2-Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Gepubliceerd op 26 maart 2024Op donderdag 29 februari heeft de Rijksoverheid de NIS2-Quickscan gelanceerd. Deze richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties in de Europese Unie.