Echt niet vandaag: actiedag tegen digitale criminaliteit

Categorie
Gepubliceerd op: 4 april 2024
Bijgewerkt op: 4 april 2024
Cybercriminaliteit 800 X 400

In Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Slechts het topje van de ijsberg, want naar schatting doen maar 2 op de 10 slachtoffers aangifte. Alle reden voor de politie Oost-Nederland met meer dan tachtig partners in actie te komen. Thuiswinkel.org was samen met politie Oost Nederland en MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof op bezoek bij Thuiswinkel.org-lid All Gifts in Zwolle.

All gifts is een van de MKB bedrijven die zich wil weren tegen digitale criminaliteit. Dit betekent dat niet alleen je technische security op orde moet zijn, maar er ook diverse processen moeten zijn ingericht om fraude te voorkomen. Daarnaast moeten we als consument allemaal digitaal vaardiger en bewuster worden.

Volgens Vonhof denken veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf vaak ten onrechte: bij mij valt niets te halen. “Digitale criminelen schieten met hagel en dan is er altijd wel een kogeltje dat je toch raakt. Het grootste probleem is dan de schaamte: ik ben er toch ingetrapt. Daar moeten we vanaf. Je bent niet dom als het je overkomt. Schaam je niet. Praat erover en doe aangifte. Alleen zo kunnen we het tij keren en elkaar helpen."

Digitaal aangifte loket Politie

Er is gesproken over het belang van digitaal aangifte kunnen doen, want de aangifte bereidheid van ondernemers is laag omdat het een tijdrovend proces is. Daarnaast was het delen van gegevens tussen bedrijven onderling ook onderwerp van gesprek. Onder de AVG en Telecom wetgeving is dit niet of slechts beperkt mogelijk, wat het uitvoeren van goede interventies zeer lastig maakt.

Je bent als bedrijf nooit klaar. Als je het ene gat hebt gedicht, kan het andere ontstaan. Thuiswinkel.org helpt leden bij het voorkomen van cybercriminaliteit waar bedrijven en klanten de dupe van worden. Dit doen we onder andere via via deelname aan het meer jaren project “Integrale aanpak online fraude” onder leiding van het ministerie van Justitie & Veiligheid.

Lees hier meer

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp