Mkb in gevaar: waarom jouw bedrijf nú actie moet ondernemen tegen cybercriminaliteit
Bijgewerkt op: 17 juni 2024
In opdracht van de Cyber Security Raad heeft Deloitte een onderzoek gedaan naar de oorzaken van de cyberweerbaarheidskloof tussen bedrijven die hun cybersecurity zaken op orde hebben, en zij die dat nog niet hebben. De voornaamste conclusies:
- Er is een gebrek aan cyberbewustzijn en cyberkennis;
- Ondernemers vinden het moeilijk te bepalen waar en hoeveel zij moeten investeren
- Het huidige aanbod van hulpmiddelen sluit niet aan bij de wensen en behoefte van het mkb.
Daarnaast wordt er geconcludeerd dat de cyberweerbaarheidskloof te groot is en het mkb te kwetsbaar is. De Cyber Security Raad omschrijft het mkb als de ruggengraat van de economie en onmisbaar voor de grote maatschappelijke transities. Toch is het mkb steeds vaker doelwit van cybercriminelen. Dit vormt een groot risico voor het bedrijf zelf, maar zorgt ook door de samenhang in de keten voor risico’s voor de gehele maatschappij.
Voorstellen van de Raad
Om dit probleem aan te pakken, adviseert de raad de overheid om:
- Een uniforme en gerichte aanpak te ontwikkelen ter ondersteuning van het mkb;
- Hulpmiddelen in te zetten zodat het mkb een optimaal cyberweerbaarheidsniveau kan bereiken;
- Bedrijven te stimuleren om zelf werk te maken van hun cyberweerbaarheid.
De aanpak moet aansluiten op de wensen en behoeften van het mkb. samenwerking tussen overheid en branches, zoals thuiswinkel.org, is cruciaal. daarom hebben wij al een samenwerkingsverband met het digital trust center (dtc). we zijn blij dat de raad oproept tot één loket en kenniscentrum voor advies en ondersteuning aan het mkb bij cyberissues.
Meer lezen?
Ben jij een mkb-ondernemer en weet je ook niet waar je moet beginnen? Dan kun je altijd contact opnemen met belangenbehartiging@thuiswinkel.org. Zie voor meer informatie het SER-advies.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
E-commerce bedrijven en partners rekenen af met fraudeurs
Gepubliceerd op 3 oktober 2024Wel bestellen, maar niet betalen? Voor webwinkels (ofwel e-commerce), betaalinstanties en vervoerders is de maat vol. Daarom hebben webwinkels de handen ineengeslagen.
-
Kamerleden vragen actie voor eerlijk speelveld tussen EU en niet-Europese webshops
Gepubliceerd op 3 oktober 2024CategorieKamerleden van GL-PvdA en CDA dringen aan op actie tegen oneerlijke concurrentie. Lees welke problematiek er is aangekaart.
-
Raad voor Concurrentievermogen: Strijd tegen oneerlijke concurrentie op Europese markt
Gepubliceerd op 2 oktober 2024CategorieIn de Raad voor Concurrentievermogen pleitte zes landen, waaronder Nederland, voor strengere handhaving voor eerlijke concurrentie in e-commerce. Lees wat er nog meer is besproken.
-
Melden van onveilige of illegale producten kan eenvoudig online
Gepubliceerd op 1 oktober 2024CategorieHet ministerie van Economische Zaken heeft een belangrijke stap gezet richting een veiligere markt.