Veilige e-mailstandaarden (3/5): Hoe voorkom je phishing vanuit jouw organisatie?

Gepubliceerd op: 23 september 2021
Bijgewerkt op: 2 november 2021
Geschreven door
Online Security Toetsenbord 800X400

Je hoort het mensen vaak zeggen als het over fraude via internet gaat: "Dat overkomt mij toch niet?" Voor organisaties geldt hetzelfde: "Ze hebben het vast niet op ons gemunt, want wij zijn niet interessant genoeg". Cybercriminelen doen meestal geen gerichte aanval. Het systeem wat zij gebruiken zoekt het internet af naar openstaande poortjes, lekken of ingangen. Het gaat geautomatiseerd en compleet willekeurig. Cybercriminelen kijken dus totaal niet of jij wel of niet interessant bent als persoon of als bedrijf.

Eigenlijk kun je dus wel zeggen dat cybercriminelen de organisaties die "ze hebben het vast niet op ons gemunt" roepen het meest interessant vinden. Deze organisaties beschermen zichzelf namelijk vaak niet of minder tegen dit soort frauduleuze praktijken.

Cybersecuritybeeld Nederland 2020

Cyberaanvallen beginnen vaak met een phishing-campagne. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2020, een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in samenwerking met het Nationaal Cyber ​​Security Centrum (NCSC). Meer hierover is te lezen in het artikel van SIDN.

Voorkom phishing

Krijg controle en inzicht over de mailserver zodat alleen legitieme afzenders e-mails vanuit jouw organisatie kunnen verzenden. Hierdoor kunnen er alleen geautoriseerde e-mails worden verstuurd en kan jouw zakelijk e-mail niet meer gebruikt worden door hackers, spammers en/of oplichters.

Wees alert

Wantrouw alle verzoeken om grote bedragen over te maken. Lijkt het verdacht, dan is het dat meestal ook. Lijkt het betrouwbaar, controleer dan toch het verzoek bij jouw leidinggevende. Doe dit natuurlijk niet via die e-mail. Ook is het handig om een vierogenprincipe te implementeren. Zorg voor bewustwording en volg altijd het normale accorderingsproces.

Is jouw maildomein goed beveiligd tegen phishing?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg dat je maildomein niet misbruikt kan worden voor phishing. Doe op emailveilig.nu een test om te kijken of jullie beschermd zijn tegen phishing. Als dit niet het geval is kan Kevlarr helpen om volledige zeggenschap te krijgen over jouw maildomein.

Benieuwd of jullie e-maildomein voldoende beveiligd is?

Doe de test en verbeter je beveiliging

Meer lezen over veilige e-mailstandaarden?

In de volgende artikelen lichten we andere onderdelen toe:

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp