Nieuwe Richtlijn: Het herroepingsformulier, wanneer moet ik dat meesturen?

Gepubliceerd op: 7 mei 2014
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Wethamer En Laptop 800X400

Wist je dat je ons vragen kunt stellen over de Richtlijn Consumentenrechten? Wij krijgen regelmatig vragen over het herroepingsformulier. Dit formulier moet worden aangeboden aan de consument op een manier zodat hij het kan opslaan en afdrukken voor later gebruik. Dit betekent dat het op een zogenaamde "duurzame gegevensdrager" moet worden verstrekt. Dat kan bijvoorbeeld in een e-mail (tekst of bijlage in pdf/word), maar ook in papieren vorm bij de bestelling.

Een link zou kunnen volstaan als duurzame gegevensdrager, mits hieruit een download volgt die de consument op kan slaan. Echter lijkt de lijn van de rechtspraak zo te liggen dat het via een link onvoldoende aan de consument wordt "verstrekt", aangezien er een handeling van de consument vereist is voor hij er toegang toe heeft. Het is daarom raadzamer om het daadwerkelijk in de bijlage of e-mailtekst zelf te verstrekken.

Het modelformulier moet dus worden verstrekt nadat de consument gebonden is aan de overeenkomst, mits het verstrekken hiervan niet al vooraf op een duurzame gegevensdrager is gebeurd.

Wanneer bied je het modelformulier aan?

In principe is het wettelijk verplicht het formulier al vóór het sluiten van de overeenkomst aan de consument te verstrekken. Het gevolg van het niet verstrekken is namelijk dat de consument een verlengde bedenktijd heeft van 12 maanden wanneer dit niet gebeurt. Wordt het formulier echter alsnog bij de bevestigingsmail verstrekt dan wordt deze verlengde bedenktijd meteen weer hersteld. Daarom heeft u in principe een keuze om het al eerder (op de bestelpagina bijvoorbeeld) aan te bieden. In dit artikel lees je meer over het herroepingsrecht.

Onder verstrekken verstaan we dat je het formulier moet brengen aan de consument. Hij mag er niet naar moeten zoeken, het moet hem echt worden aangeboden. Daarom zal het onvoldoende zijn wanneer het formulier slechts is opgenomen op de klantenservicepagina.

Download hier het modelformulier voor herroeping

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp