Geef jouw webshop een boost: 4 tips voor meer online verkoop

Gepubliceerd op: 12 januari 2023
Bijgewerkt op: 13 januari 2023
Geschreven door
Werken Op Laptop 800 X 400

Hoe ziet een succesvolle webshop eruit in 2023? Ondernemen.nl, een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland, geeft je in dit kennisartikel actuele inzichten en praktische tips om jouw webwinkel verder te laten groeien.

Klanten stellen steeds hogere eisen aan webwinkels. Ze hebben dan ook een hoop te kiezen: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er zo’n 80.000 webshops in Nederland. Daarnaast koopt de helft van de Nederlandse consumenten weleens bij buitenlandse webshops (GfK/Thuiswinkel.org).

Als je weet wat die kieskeurige consument belangrijk vindt, kun je hem verleiden tot een aankoop in jouw online winkel. Hieronder staan vier eigenschappen van een succesvolle webshop in 2023. Gebruik de inzichten en tips om jouw webwinkel te verbeteren.

Digitaal toegankelijk

Jouw webshop toegankelijk maken voor mensen met een beperking loont. Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben namelijk moeite om online te shoppen, bijvoorbeeld omdat ze slechtziend zijn. Als je webshop niet digitaal toegankelijk is, sluit je dus veel klanten uit.

Bovendien ben je binnenkort verplicht je webwinkel drempelvrij te maken. Dit jaar wordt namelijk de Accessibility of products and services (Directive (EU) 2019/882) van kracht. Dit is een Europese richtlijn die onder andere webwinkeliers verplicht om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. Vanaf juni 2025 zal deze richtlijn in Nederland als wet gelden en wordt er ook gehandhaafd. Er geldt een uitzondering voor micro-ondernemers.

Nu al aan de slag gaan heeft veel voordelen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een betere toegankelijkheid de algehele kwaliteit en conversie van webwinkels vergroot. Ook scoren toegankelijke sites hoger in Google. Op ismijnsitetoegankelijk.nl vind je een zelfscan waarmee je eenvoudig zelf kunt testen hoe je website scoort op digitale toegankelijkheid. Je krijgt direct praktische tips om je site te verbeteren. Daarnaast is er ook een e-learning online gekomen over digitale toegankelijkheid. Met deze e-learning worden praktische handvatten uitgereikt zodat jij jouw webshop toegankelijk kan maken voor iedereen.

Tip: Analyseer statistieken van je webshop en ontdek waar klanten afhaken. Waarom zouden ze juist daar vastlopen? Is de tekst onduidelijk of zit er een fout in je code? Verbeter en bekijk na een paar weken het effect. 

Overduidelijk betrouwbaar

Laten zien dat je een betrouwbare verkoper bent is belangrijk. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van online gevaren. Terecht, want er zijn een hoop oplichters actief. Hoe laat je jouw klant zien dat jij wel te vertrouwen bent?

Tip: Maak het persoonlijk en bouw een band op met je klanten. Laat jezelf zien op je website, bijvoorbeeld met een pagina ‘over mij’, video’s of een persoonlijk blog.

Keurmerk zorgt voor meer betrouwbaarheid

Een keurmerk straalt betrouwbaarheid uit. Keurmerken controleren of jouw webwinkel aan de wettelijke eisen voldoet. Bijvoorbeeld dat je de juiste informatie toont, zoals contactmogelijkheden, recht op retour en klachtenbeleid. Ook bemiddelen ze als jij en je klant een probleem hebben. Het logo van een bekend keurmerk geeft jouw klanten vertrouwen. Uit onderzoek van de Consumentenbond (2022) blijkt dat consumenten Thuiswinkel Waarborg als meest betrouwbaar beoordelen.

Voldoe aan de wettelijke eisen en wees duidelijk

Zorg in ieder geval dat jouw webwinkel voldoet aan alle wettelijke eisen via de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Blijf ook op de hoogte van nieuwe regels. Op deze website van de Kamer van Koophandel (KVK) staan de actuele wijzigingen.

Transparantie en duidelijkheid zijn belangrijk voor klanten. Vermeld in algemene voorwaarden de rechten en plichten die jij en je klant hebben. Zo staat er in algemene voorwaarden hoe jij omgaat met bedenktijd, garantie, betaalverplichting en klachten. Ook als je geen lid bent van Thuiswinkel.org mag je deze neutrale algemene voorwaarden gratis gebruiken voor je eigen webshop.

Tip: vermeld de voorwaarden ook op andere plekken van je website, zodat je klant weet wat hij kan verwachten.

Reviews verzamelen

Een andere manier om te zorgen voor vertrouwen, zijn recensies. Vraag je klant om een review achter te laten via een formulier op jouw website of via Google. Als je via marktplaatsen verkoopt, kunnen consumenten ook daar een productbeoordelingen achterlaten.

Let op: sinds 28 mei 2022 gelden nieuwe regels voor online reviews. Zo moet je op jouw website duidelijk aangeven wat je beleid is rondom reviews en hoe je nepreviews tegengaat. Je mag negatieve reviews niet verwijderen, tenzij je kunt aantonen dat ze nep zijn. Ook mag je een klant niet betalen of korting geven om een review te schrijven zonder dit bij de review aan te geven. Als je dit nadrukkelijk vermeldt bij de recensie, mag het wel. Bekijk alle nieuwe regels op de website van de KVK.

Aandacht voor duurzaamheid

De meeste consumenten vinden duurzaam online winkelen belangrijk (66%), blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org (2022). Voor 21% van de consumenten is duurzaamheid zelfs een doorslaggevende factor bij de aankoop van producten. Niet alleen klanten zijn veel milieubewuster, ook webwinkeliers voelen zich verantwoordelijk om milieuvriendelijk om te gaan met inkoop, verpakking en bezorging.

Er zijn allerlei manieren om jouw webwinkel te verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld volledig milieuvriendelijke producten verkopen of herbruikbare verpakkingen gebruiken. Verpak je producten bijvoorbeeld in zo min mogelijk plastic en zorg dat de verpakking voor verzending ook geschikt is voor retouren. Denk ook aan logistiek. De Thuiswinkel e-Academy heeft een e-learning over duurzame bezorging om je hiermee op weg te helpen. In dit artikel lees je hoe je jouw product snel en duurzaam naar de klant krijgt.

Goed vindbaar via Google

Als jij op zoek bent naar een product, ga je waarschijnlijk allereerst naar Google. Het is dan ook belangrijk dat jouw webshop en alle artikelen goed te vinden zijn in de zoekmachine.

Voeg gestructureerde markup tekst toe aan je productpagina’s. Dit is een stukje tekst in de code waarmee Google jouw product op de juiste manier ordent. Zo’n code zorgt dus dat jouw producten makkelijker naar boven komen in de zoekmachine. 

Verbeter Search Engine Optimisation (SEO) van je productpagina’s. Dat begint met nadenken over hoe jouw klanten zoeken naar artikelen. Verkoop je bijvoorbeeld een salontafel? Zet niet alleen de merk- en productnaam in de titel, want zo specifiek zoekt jouw potentiële klant waarschijnlijk niet. Bedenk waar hij naar zou vragen als hij in je winkel stond. Gebruik relevante zoekwoorden zoals ‘ronde, bruine salontafel’ of ‘tafel voor bij de bank’. Dit maakt de kans groter dat jouw potentiële klanten in je webwinkel terecht komen.


Tot slot: Blijf vernieuwen

De ontwikkelingen in e-commerce gaan snel. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van de laatste technieken.

Als ondernemer weet je dat vernieuwen cruciaal is om te groeien. Wil je persoonlijke tips om jouw online verkoop te versterken? Meld je dan aan voor de masterclass ‘Boost je online business in 1 dag’, gegeven door ondernemen.nl.

Boost je online business in 1 dag

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp