Consumentenrecht en webwinkels

Belangenbehartiging en consumentenrecht

Icoon WeegschaalConsumentenrecht en regels voor verkoop op afstand vormen de kern van de online verkooptransactie. Ze hebben een grote impact op het functioneren van de Europese interne markt. En daarmee het gelijke speelveld voor ondernemingen en het succes van webwinkels.

De lobby: wat willen webwinkels

  •  Webwinkels willen transparant zijn in hun aanbod. Zij willen klanten informeren over de service die zij bieden en over de rechten die een consument heeft. Het recht van de consument moet in juiste balans staan tot het belang van webwinkels.
  • Gelijke regels voor webwinkels in Nederland en Europa. Webwinkels zijn kwetsbaar voor een ongelijk speelveld, omdat het internet geen landsgrenzen kent. Regels in Duitsland moeten daarom hetzelfde zijn als in Nederland. Hetzelfde geldt voor de uitleg van regels door toezichthouders.
  • Stevig toezicht moet bijdragen aan eerlijke concurrentieverhoudingen. Leden van Thuiswinkel.org steken veel tijd en energie in het voldoen aan de wet. Daarom mogen zij het Thuiswinkel Waarborg voeren. Webwinkels die moedwillig of uit onwetendheid de regels overtreden moeten stevig worden aangepakt.

Resultaten

Zoals het spreekwoord zegt, heeft succes vele winnaars. Thuiswinkel.org heeft door samenwerking met andere partijen als Ecommerce Europe een belangrijke bijdrage geleverd aan de volgende resultaten op het thema Consumentenrecht:

  1. Voorkomen van een verplichte levering aan consumenten in heel Europa
  2. Voorkomen van een verplichte vergoeding van de retourzendkosten bij bestellingen groter dan € 50,- 
  3. Met de Consumentenbond gekomen tot werkbare oplossing voor de uiteenlopende zichttermijnen bij deelleveringen

Onze adviseur Consumentenrecht

Vragen op het gebied van consumentenrecht? Onze adviseur staat voor je klaar.

Léon Mölenberg, jurist & adviseur Consumentenrecht en Privacy

Dr. Léon Mölenberg was van 1987 tot 2005 docent en juridisch onderzoeker aan Maastricht University op het gebied van consumenten- en contractenrecht, burgerlijk procesrecht en het internationaal privaatrecht. Sinds 2006 is hij senior beleidsadviseur en juridisch adviseur bij Thuiswinkel.org. Hij is expert op het gebied van de Wet Verkoop op Afstand en is lid van de juridische commissie van Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe, de Europese koepelorganisatie voor online retailing waar Thuiswinkel.org in participeert.