Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?

Gepubliceerd op: 11 december 2023
Bijgewerkt op: 11 december 2023
Geschreven door
Feestdagen Hand Met Sterretje 800X400

Dit jaar mag het in de meeste gemeentes (vooralsnog) weer: consumentenvuurwerk afsteken met oud en nieuw. 29, 30 en 31 december mag je als winkel vuurwerk verkopen via een legaal verkooppunt. Dit geldt voor categorie 2-vuurwerk, want categorie 1-vuurwerk mag je het hele jaar door verkopen. Maar let op, want je mag als webshop dit vuurwerk wel verkopen, maar niet verzenden. Hoe zit dit? 

Vuurwerk verkopen in 2023

Als webwinkel mag je vuurwerk uit categorie 1 en 2 verkopen, zolang je jouw klanten de bestelling maar laat afhalen. Je mag vuurwerk in geen enkel geval thuisbezorgen. Dat is gevaarlijk voor de postbezorger en het distributiecentrum en dus verboden. Dit geldt niet alleen voor zwaarder vuurwerk, maar ook voor categorie 1-vuurwerk (zoals sterretjes en knalerwten). Zo kondigden zestien gemeenten een algeheel vuurwerkverbod af. Dat zijn Amsterdam, Arnhem, Amersfoort, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug, Tilburg en Eindhoven. 

Wat staat er in het vuurwerkbesluit?

Wil jij als webshop categorie 1- en 2-vuurwerk verkopen? Dan mag je het aanbieden, als het vuurwerk maar in een fysieke vestiging opgehaald wordt. Vuurwerk kan opgehaald worden op 29, 30 en 31 december. Het vuurwerkbesluit stelt het volgende over het aanbieden van vuurwerk aan particulieren:

Artikel 2.3.4
Het is verboden consumentenvuurwerk aan een particulier bedrijfsmatig ter beschikking te stellen op een andere plaats dan een verkoopruimte die voldoet aan de in bijlage 1 gestelde voorschriften en de door het bevoegd gezag overeenkomstig artikel 2.2.3 gestelde maatwerkvoorschriften.

Let bij de verkoop van vuurwerk op de volgende zaken:

  1. Zorg dat je in je webshop alleen maar legaal vuurwerk verkoopt.
  2. Controleer in de vestiging altijd of degene die het vuurwerk komt ophalen de juiste leeftijd heeft.
  3. Vuurwerkverkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven.
  4. Vuurwerkverkopers moeten ook uitleg geven over hoe je het vuurwerk veilig afsteekt.
  5. Een consument mag maximaal 25 kilogram vuurwerk in huis hebben.

Vragen?

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van de politie voor meer informatie over dit onderwerp. Heb je andere juridische vragen? Ga dan naar het helpcenter.

Onderwerpen

Heb je meer vragen over
wet- en regelgeving?

Vincent is jurist en beleidsadviseur. Hij adviseert webwinkels met juridische vragen over privacy, de compliance van hun webshop en hun rechtspositie in geschillen met klanten.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp