Thuiswinkel.org wil verplicht achteraf-betalen uit de wet

Categorie
Gepubliceerd op: 18 april 2023
Bijgewerkt op: 18 april 2023
Geschreven door
Online Betaling 800 X 400

In april meldde de NOS dat ruim 600 (web)winkels de “omstreden koop nu, betaal later-methoden aanbieden”. Maar de Nederlandse wet webwinkels verplicht webwinkels om een betaalmethode aan te bieden waarmee consumenten minstens 50% achteraf mogen betalen. “Een wet die sterk verouderd is en het is echt tijd dat die geschrapt wordt. Dat is beter voor consumenten én bedrijven”, zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org.

Buy now, pay later (BNPL) ligt al langer onder vuur, omdat het schulden, fraude en retouren in de hand werkt. Achteraf betalen is wettelijk gezien geen lening, waardoor er minder strenge regels gelden. Er moet volgens Weerwind voor de zomer een Europees plan liggen waardoor de diensten wél worden bestempeld als consumptief krediet, met de bijhorende regels. Daarnaast werd de achteraf-betaalpartijen gevraagd met een plan van aanpak te komen om schulden te verminderen. NOS meldt dat de eerste opzet daarvan volgens Riverty vrijdag naar de minister is gestuurd. Het gaat onder meer over het niet verlenen van diensten aan minderjarigen en het tegengaan van het stapelen van schulden.

Geef webwinkels de keuze

Thuiswinkel.org pleit al langer voor het afschaffen van dit wetsartikel dat stamt uit 1992. Die wet was met name bedoeld om consumenten te beschermen, bijvoorbeeld bij faillissementen. Maar tegenwoordig zijn er voldoende andere manieren om consumenten online te beschermen, zo zegt de belangenvereniging. Daarnaast geldt deze wet alleen in Nederland, wat zorgt voor en oneerlijk speelveld in Europa.

Dit wetsartikel doet bij sommigen webshops meer kwaad dan goed. Het kan leiden tot toenemende schulden bij kwetsbare en jongeren, maar kan ook leiden tot meer retouren en fraude. Thuiswinkel.org pleit voor een aanpassing in de wet, waardoor webwinkels zelf de keuze krijgen of ze achteraf-betalen wel of niet willen aanbieden. Uiteraard moeten de aanbieders rekening houden met de kwetsbare consument. “Wij gaan hierover graag in gesprek met de beleidsmakers. Het uitgangspunt van de wet, dat consumenten online beschermd moeten worden tegen faillissementen en frauderende webwinkels, is heel goed. Maar de wet is inmiddels 30 jaar oud en bescherming online kan ook op andere manieren”, besluit Ten Ham.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp