Duitsland: vraag toestemming voor verzending reviewuitnodiging

Categorie
Gepubliceerd op: 29 november 2019
Bijgewerkt op: 29 november 2019
Geschreven door
Duitse Vlag

Richt jij je met jouw webshop op de Duitse markt en vraag je klanten per mail om feedback of een review? Dat wordt in Duitsland beschouwd als een commerciële mail en mag je dus niet doen zonder toestemming van de klant. Er zijn al boetes uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan deze Duitse regels houden.

Volgens vaste rechtspraak van de hoogste Duitse rechterlijke instantie (BGH) wordt een e-mail waarin je een klant vraagt om feedback te geven over de aankoop of je dienstverlening of waarin je vraagt om een review, beschouwd als een commerciële boodschap. Een commerciële boodschap mag op grond van Paragraph 7 UWG alleen worden gestuurd wanneer:

  • de klant daar voorafgaand expliciet mee heeft ingestemd (opt-in), of;
  • het e-mailadres is verkregen voor de verkoop van een product of dienst en de klant zich daar niet tegen heeft verzet. De klant moet zowel als je het e-mailadres opvraagt als bij het ontvangen van een verzoek om de feedback/review de mogelijkheid krijgen zich tegen het ontvangen van zulke verzoeken te verzetten (opt-out).

Boetes zijn al uitgedeeld 

Ondernemers die zich niet aan deze regels houden, lopen het risico aangemaand (Abmahnung) te worden door toezichthouders, collega-ondernemers of advocatenkantoren. Zij draaien dan sowieso op voor de kosten van deze aanmaning (gemiddeld bijna € 500) en dienen, om rechtsvervolging te voorkomen, een verklaring af te geven dat zij zich zullen weerhouden van de gewraakte handeling op straffe van een contractuele boete (een zogenaamde strafbewehrte Unterlassungserklärung).

Aan de slag met cross-border verkopen naar Duitsland?

Maak onze e-learning E-commerce naar Duitsland. In deze e-learning krijg je concrete tips en stappen aangereikt om met een goed doordachte strategie de Duitse markt succesvol te betreden.

Bekijk de e-learning

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 28 maart 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)
  • Klantcontact na de aankoop, essentieel maar waarom?

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Kennisartikel

    Hoe bestrijd je als webshop onpersoonlijke reclame, en waarom moet je juist na de aankoop het contact met de klant zo goed mogelijk inrichten?

    Klantcontact