Ontwikkelingen in Digital Commerce, Businessmodellen en Duurzaamheid

Categorie
Gepubliceerd op: 30 april 2024
Bijgewerkt op: 30 april 2024
Interview Man En Vrouw Podcast Gesprek 800X400

In een recente aflevering van Kitty Koelemeijer's podcast was Marlene ten Ham, Algemeen Directeur van Thuiswinkel.org, te gast samen met Chiel van Leeuwen, hoofd duurzaamheid, communicatie en PR bij de Bijenkorf. Kitty ging samen met haar gasten in op de nieuwste trends in digital commerce, met bijzondere aandacht voor duurzaamheid en nieuwe businessmodellen. De aflevering bracht waardevolle inzichten in de evolutie van e-commerce en de impact ervan op duurzame bedrijfsvoering. We vatten in dit artikel de belangrijkste learnings uit de podcast samen.

Stabilisatie van groei

Marlene begint in de podcast door uit te leggen dat de e-commercesector een stabilisatie van groei ziet na de COVID-19 piek. Deze stabilisatie gaat gepaard met een verschuiving van consumentenuitgaven van producten naar diensten. Daarnaast benadrukt Marlene de toenemende invloed van technologie zoals AI en algoritmes die helpen de voorraad en klantinteracties te optimaliseren, wat essentieel is in het licht van veranderende consumentenverwachtingen en regelgeving.

Impact van duurzaamheid

Bijenkorf is een van de 11 webshops die als eerste de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering succesvol heeft doorlopen. De nodige stappen heeft het bedrijf dus al gemaakt. Chiel van Leeuwen vertelt in de podcast hoe de Bijenkorf zich inspant om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te integreren, met een focus op de overgang naar circulaire bedrijfsmodellen en het aanbieden van reparatiediensten. Deze initiatieven zijn gericht op het verlengen van de levensduur van producten en vormen een essentieel onderdeel van de bredere beweging binnen de sector om afvalproductie te verminderen en duurzame praktijken te bevorderen.

Circulaire Bedrijfsmodellen

Chiel legt uit dat circulaire modellen niet alleen over recycling gaan, maar ook over het herontwerpen van productieprocessen om afval te minimaliseren en grondstoffen maximaal te benutten. Dit kan betekenen dat producten zo worden ontworpen dat ze gemakkelijk gedemonteerd en gerepareerd kunnen worden, of dat materialen worden hergebruikt voor nieuwe producten. Deze verschuiving naar circulariteit vereist innovatieve ontwerpstrategieën en een andere kijk op productlevenscycli, die samen de ecologische voetafdruk van het bedrijf verkleinen.

Brede Sectorbeweging

De inspanningen van De Bijenkorf zijn onderdeel van een bredere beweging binnen de e-commerce sector, waarbij bedrijven steeds meer belang hechten aan duurzame praktijken. Deze trend wordt mede gedreven door een toename in consumentenvraag naar ethisch verantwoorde producten en de druk van regelgevende instanties die duurzaamheidscriteria aanscherpen. Bedrijven zoals de Bijenkorf proberen niet alleen te voldoen aan deze eisen, maar willen ook vooroplopen in de transitie naar een duurzamere toekomst.

Samen onderstrepen deze initiatieven de rol van duurzaamheid als een integraal onderdeel van moderne bedrijfsstrategieën, met de focus op langetermijnimpact en het creëren van waarde op zowel ecologisch als economisch vlak.

Uitdagingen en kansen

Het ging ook over uitdagingen binnen de sector, specifiek over de toenemende invloed van internationale spelers zoals Chinese bedrijven. Marlene ten Ham en Chiel van Leeuwen belichten hoe deze trend lokale bedrijven dwingt om hun strategieën te herzien. Je moet niet alleen bedrijfsmodellen aanpassen, maar ook investeren in innovatie en technologie om een unieke waarde propositie te bieden die je onderscheidt van deze goedkope alternatieven.

Beide sprekers benadrukken de noodzaak voor lokale bedrijven om flexibel en responsief te zijn in hun benaderingen, waardoor ze uiteindelijk sterker en veerkrachtiger kunnen worden in een snel veranderende markt. Het gaat hierbij niet alleen om het concurreren op prijs, maar ook om het leveren van kwaliteit, duurzaamheid en een superieure klantenservice. Daarnaast roepen we de politiek op om een eerlijk speelveld te creëren, met gelijke standaarden rondom productveiligheid en eerlijke handelspraktijken.

Toekomstvisies

Het gesprek sluit af met een blik op de toekomst, waarbij zowel Marlene als Chiel de verwachting uitspreken dat de e-commerce sector zal blijven evolueren met een sterke focus op duurzaamheid en technologische innovatie. Ze benadrukken het belang van samenwerking binnen de sector en met de overheid om een duurzame toekomst te garanderen. 


Ben je na het lezen van de belangrijkste learnings benieuwd naar de gehele podcast? Bekijk de gehele podcast dan hieronder. 

Pas je cookie-instellingen aan om deze video te bekijken.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp