Hoe denken verschillende generaties over Black Friday?

Categorie
Gepubliceerd op: 29 november 2019
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Feestdagen - Black Friday op toetsenbord - 800 x 400

Vandaag is het Black Friday, de dag waarop retailers over de hele wereld mooie aanbiedingen doen aan hun klanten. Ook in Nederland gaat dit niet meer ongemerkt voorbij, want de afgelopen week werden er al talloze mailtjes, commercials en andere commerciële uitingen rondom de koopjesdag de wereld in geslingerd.

Uit het onderzoek dat Ruigrok NetPanel in opdracht van Thuiswinkel.org uitvoerde, bleek ook dat Black Friday al zo goed als ingeburgerd is in de Nederlandse samenleving. 95% van de Nederlanders is inmiddels bekend met deze dag en 74% overweegt ook echt gebruik te maken van de kortingen die vandaag worden aangeboden. Onder Generatie Z, oftewel de jongeren van 18 t/m 22 jaar, is dit zelfs 95%.

En daar houden de verschillen tussen de diverse generaties rondom Black Friday niet op. Waar bijvoorbeeld twee derde van Generatie Z haar Black Friday-aankopen voornamelijk of alleen bij webwinkels doet, is dit onder de Babyboomers (58 t/m 73 jaar) 26%. Daarnaast is 28% van Generatie Z niet van plan om onder werktijd online Black Friday-aankopen te doen, tegenover 52% van de Babyboomers. 

Dalende bekendheid naarmate leeftijd klimt

Ook als we kijken naar de termen waarmee consumenten Black Friday associëren, zien we interessante verschillen. Zo ziet 81% van Generatie Z Black Friday als een dag met hoge kortingen, terwijl dit percentage terugloopt naarmate de leeftijd stijgt: onder Millennials (23 t/m 37 jaar) is dit 69% en binnen Generatie X (38 t/m 57 jaar) 54%. Vervolgens gaat het onder Babyboomers (39%) nog verder omlaag.

Grafiek Black Friday.pngBekijk de tekstversie van de grafiek  

Wat daarnaast opvalt, is dat twee derde van de jongeren Black Friday commercieel vindt, tegenover iets meer dan de helft van de Babyboomers. Een en ander zal zeker in relatie staan tot de afnemende bekendheid van Black Friday met het toenemen van de leeftijd. Waar 91% van de jongeren bekend is met het Amerikaanse fenomeen, is dit onder de Babyboomers nog maar 33%. En waar voor slechts 10% van de jongeren een dag als Black Friday niet zo nodig hoeft, ligt dit percentage onder Generatie X'ers (25%) en Babyboomers (26%) een stukje hoger.

De associaties met Black Friday onder de generaties doet vermoeden dat het een dag is die vooral door de jongere generaties wordt omarmd en dus bij deze tijd past. Dit wordt (enigszins) bevestigd door de percentages die Black Friday al als traditie zien: 16% van de Generatie Z ziet de koopjesdag als een traditie, tegenover slechts 3% van de Millennials.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp