Thuiswinkel.org gaat samen met de sector inzetten op herbruikbare verpakkingen

Categorie
Gepubliceerd op: 22 februari 2019
Bijgewerkt op: 1 juni 2021
Geschreven door
Duurzaamheid Duurzaam Verpakken 800X400

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we verpakkingen in de e-commercesector vaker dan eenmaal gebruiken? Thuiswinkel.org gaat met de sector inzetten op herbruikbare verpakkingen. Donderdag bood Thuiswinkel.org directeur Wijnand Jongen de nieuwe Brancheverduurzamingsplannen Verpakken aan de directeur generaal van met ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Roald Lapperre.  

Sinds 2015 werkt Thuiswinkel.org samen met haar leden intensief aan duurzaamheid, onder andere op het gebied van verpakkingen. Afgelopen jaren hebben webwinkels met succes ingezet op het gebruik van duurzamer karton en plastic. De afgelopen maanden hebben we met de webwinkels gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe doelstellingen op het gebied van duurzame verpakkingen.

Herbruikbare verpakking

Naast doelstellingen op het gebied van reductie van verpakkingen en duurzame materialen, wil de sector onderzoek gaan doen naar herbruikbare verpakkingen. Want eigenlijk is het zonde dat veruit de meeste e-commerceverpakkingen maar eenmalig, soms tweemalig in het geval van retouren, gebruikt worden. Voor elke bestelling wordt een verpakking geproduceerd die uiteindelijk in de container van de consument terecht komt. En natuurlijk recyclen we de materialen netjes, maar mogelijk is het niet nodig dat er een aparte verpakking geproduceerd moet worden voor elke bestelling.

Pilots met de sector

Toch is dit lastiger dan je denkt. De huidige e-commerceverpakkingen kunnen moeilijk worden hergebruikt omdat de Nederlandse consument een nette verpakking op prijs stelt. Daarnaast worden verpakkingen ingezet voor retouren. Ook vergt het een ander logistiek proces als verpakkingen moeten worden teruggehaald. Daarbij kun je je afvragen of dit niet extra vervoersbewegingen oplevert.

Komend jaar willen we dit  verder onderzoeken. De huidige plannen zijn om samen met de webwinkels, vervoerders en verpakkingsindustrie twee pilots uit te rollen. Hiermee hopen we meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en kansen die herbruikbare verpakkingen voor de sector kunnen bieden. Met als resultaat een volgende stap naar een milieuvriendelijke sector.

Ambitieus en meetbaar

De nieuwe Brancheverduurzamingsplannen Verpakken werden aan de directeur generaal Roald Lapperre aangeboden op de conferentie Nederland Circulair 2050. “Mooi dat de e-commercesector op deze dag inspiratie komt bieden met deze ambitieuze en tegelijkertijd realistische en meetbare plannen”, aldus de DG van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Van de 17 branches die verduurzamingsplannen maken op verpakken, is de e-commerce de eerste die met het plan naar buiten treedt. De plannen bieden een mooie stip op de horizon geven webwinkels een goede houvast om aan de slag te gaan met hun verpakkingen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Ellen De Lange

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp