Zes nuttige Google Analytics-webshopstatistieken

Data Dashboard Op Beeldscherm Dichtbij 800X400

Google Analytics voor je webshop. Slimme handelsbedrijven kennen de kracht ervan. Als retailer kan het je zomaar 70% stijging opleveren in sales (La Tienda, FeaturedCustomers). Of als groothandel ruim 12% stijging in het conversiepercentage (WBC, FeaturedCustomers). Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele e-commercesuccessen die je kunt behalen met data-driven marketing.

Categorie
Gepubliceerd op: 10 maart 2019
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Geschreven door
“Data-driven marketing is het proces waarbij marketeers inzichten verzamelen en trends zoeken door data te analyseren over bedrijven en markten, om vervolgens deze inzichten en trends te vertalen naar bruikbare beslissingen die gebaseerd zijn op cijfers.”
Angela Stringfellow op NGDATA

In dit blog lichten we zes nuttige Google Analytics-webshopstatistieken uit. Is het verschil tussen Google Ads klikken en Analytics sessies jou onbekend? Zeggen gebruikers en paginaweergaven je niks, lees dan eerst meer over basistermen van Google. De genoemde statistieken in dit blog worden gemeten zodra aanvullende tracking is geïmplementeerd. Je vindt de statistieken terug in e-commercerapporten. Heb je een Logic4-webshop, dan kan onze servicedesk een instelling hiervoor activeren. De zes statistieken zijn:

 1. Opbrengst
 2. Transacties
 3. Transactie-ID
 4. Conversiepercentage van e-commerce
 5. Productopbrengst
 6. Unieke aankopen

1. Iedereen wil meer opbrengst

De eerste Google Analytics webshop statistiek is opbrengst, ook wel omzet genoemd. Deze statistiek staat vanzelfsprekend aan de basis van e-commerce. Zodra artikelen worden verkocht (en orders zijn betaald) is er opbrengst. In Google Analytics staat Opbrengst voor de totale opbrengst. Dit van één transactie of meerdere transacties samen. Opbrengst kan worden weergegeven in verschillende valuta. Standaard staat Amerikaanse dollar $ ingesteld, maar veel Europese bedrijven hebben dit gewijzigd naar Euro €. Bij Opbrengst zijn normaal gesproken de verzend- en btw-kosten inbegrepen.

2. Transacties, de motor erachter

Zonder transacties geen opbrengst. Aan de basis van elke transactiestaat één of meer verkochte artikelen. De meeste webshopbezoekers die op een dag klant zijn geworden hebben één transactie, of makkelijker gezegd één bestelling, voldaan. Toch komt het ook voor dat eenzelfde bezoeker meerdere bestellingen doet. In de alles-in-één software van Logic4 is sprake van orders die in Google Analytics als transactie worden gemeten. Elke order heeft een eigen uniek ID. Niet elke order komt door in Google Analytics. Dit is inherent aan het meten met twee systemen. Of je nou met Google Analytics en Logic4 werkt of in plaats van laatstgenoemde met een ander systeem. Daarom gebruik je Google Analytics niet om individuele orders te volgen, maar voornamelijk om ‘grotere’ trends te ontdekken. Gelukkig komt het overgrote merendeel aan Logic4 orders wel door wat voor bruikbare data zorgt.

3. Herken orders via transactie-ID’s

Belangrijk aan transacties, dan wel orders, is dat zij te herkennen zijn. Google Analytics heeft hiervoor de statistiek Transactie-ID. Dit zijn nummers die corresponderen met ordernummers in de Logic4 backoffice (met de systeemopmerking ‘Bedankpagina geladen’). Per Transactie-ID zie je bij een correcte implementatie van tracking 1 Transactie terug.

“Geoptimaliseerde e-commerce, ook wel Enhanced Ecommerce genoemd, biedt marketeers de mogelijkheid om Google Analytics volledig aan te passen aan jouw website’s ‘purchasing funnel’, oftewel aankooproute.”
Richard Robertson, Builtvisible

4. Monitor conversiepercentage(s) scherp

Hoe schat je snel de mate in waarin jouw webshop meer of minder succesvol is? Conversiepercentage van e-commerce is misschien wel de belangrijkste Google Analytics-webshopstatistiek. Natuurlijk zijn er meerdere statistieken om de mate van succes mee te kunnen bepalen, maar het Conversiepercentage mag zeker niet worden overgeslagen.

In het geval van Conversiepercentage van e-commerce gaat het om het volgende: ‘Het percentage sessies dat tot een e-commercetransactie heeft geleid.’ Dit is de omschrijving die Google Analytics letterlijk geeft. De statistiek is de uitkomst van de formule: (transacties / sessies) *100%. Zie je hoge conversiepercentages terug, dan is er minder noodzaak om grote veranderingen te gaan doorvoeren. Gemiddelde conversiepercentages verschillen sterk per branche (Pawel Ogonowski, Growcode). Vanaf 2% of hoger kan een conversiepercentage als gemiddeld tot hoog worden beschouwd. Is er sprake van lage conversiepercentages, dan moet er wel echt iets gaan veranderen. Meestal is 0,5% of lager een conversiepercentage waar je vraagtekens bij kan plaatsen. Vraag jezelf af wat oorzaken hiervan kunnen zijn en voer doordachte testen uit om verbetering na te streven.

5. Weet meer over productopbrengsten

Productopbrengst neemt geen verzend- en btw-kosten mee. Het is een nuttige statistiek om artikelen met elkaar te vergelijken. Stel, je verkoopt cosmetica en je wilt analyseren hoe X soorten make-up presteren ten opzichte van elkaar, dan is Productopbrengst waardevol. Pas er voor op dat je het niet verwart met Opbrengst. Bij laatstgenoemde worden verzend- en btw-kosten wel meegenomen. Extra verschillen kunnen ontstaan door de manier waarop met kortingen (coupons) wordt omgegaan. Wees daarom altijd voorzichtig bij interpretatie van data. Voor de meeste rapporten maak je eerder gebruik van Opbrengst dan Productopbrengst.

6. Ontdek bestsellers bij unieke aankopen

Unieke aankopen is nuttig om te herleiden welke artikelen veel zijn verkocht vanuit jouw webshop. Bestsellers dus. Naast Unieke aankopen vind je de statistiek Aantal terug. Natuurlijk zijn aantallen relevant, maar aantallen alleen zeggen niet zoveel. Zo kan één specifieke klant een groot aantal afnemen wat het artikel een bestseller maakt. Tegelijkertijd zegt dit niet dat er veel behoefte aan is onder het merendeel van klanten. Daarom is het slim om (ook) naar Unieke aankopen te kijken. Zodra helder is welke artikelen je veel verkoopt onder meerdere, unieke klanten kan je hier rekening mee houden. Bijvoorbeeld bij het design van je homepage. Specifieke artikelgroepen dan wel bestsellers hierop uitlichten is een slimme methode om een hoge omzet mee na te streven.

Aangepaste rapporten

Naast de vele standaard rapporten biedt Google Analytics de mogelijkheid voor aangepaste rapporten. Deze handige functie stelt je in staat om verschillende statistieken te bundelen en rapporten naar eigen smaak in te richten. Bijvoorbeeld rapporten gericht op bron(nen) zoals Google Ads, Google organisch of Facebook. Of rapporten gericht op apparaatcategorie (desktop, mobile en tablet).

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Thuiswinkel.org heeft een nieuwe business partner: GroupM

  Gepubliceerd op 22 februari 2024

  GroupM, een van de grootste mediainvesteringsmanagementgroepen ter wereld, is een nieuwe business partner van Thuiswinkel.org.

  Groupm 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • E-learning: Deepdive: Praktische datatoepassingen binnen e-commerce

  Gepubliceerd op 8 februari 2024
  Video

  Deze deepdive heeft als voornaamste doel om jou handvatten te geven zodat je snel aan de slag kunt met data en zo je bedrijfsvoering verder kunt optimaliseren.

  Data Man Bekijkt Data Op Beeldscherm 800X400
  e-Academy
 • E-learning: Introductie in data

  Gepubliceerd op 8 februari 2024
  Video

  In deze e-learning gaan we dieper in op het belang van data voor (web)winkeliers en de effectiviteit van verzamelen en analyseren van gegevens.

  Data Rapportage Hand Met Pen 800X400
  e-Academy
 • Je eerste stappen als ondernemer om te groeien met data

  Gepubliceerd op 7 februari 2024
  Kennisartikel

  Dit artikel introduceert het gebruik van data voor e-commerce groei, benadrukt de behoefte aan data-experts in het MKB en biedt een e-learning om data efficiënt te benaderen. Het belang van een meetplan wordt benadrukt, gevolgd door vier methoden voor data verzamelen. Het eindigt met een oproep om direct te beginnen met de e-learning voor groei via data.

  E Comtoepassingen 800X400
  e-Academy
 • Een succesvolle b2b-personalisatiestrategie in 6 stappen

  Gepubliceerd op 5 december 2023
  Kennisartikel

  Ongeacht het product dat je verkoopt, de dienst die je verleent of de branche waarin je opereert: met personalisatie bied je je bezoekers en klanten een betere ervaring, versterk je klantrelaties en boost je conversies.

  B2B Verhoog Conversie En Klantloyaliteit Met Personalisatie