Thuiswinkel.org: “Brussel en toezichthouders moeten einde maken oneerlijke concurrentie van buiten de EU”

Categorie
Gepubliceerd op: 24 februari 2020
Bijgewerkt op: 22 februari 2021
Aliexpress 800 X 400

Eerder vanochtend publiceerde de Consumentenbond een zorgwekkend bericht: de resultaten van haar internationale onderzoek naar de veiligheid van producten die buiten de Europese Unie zijn besteld, zijn op zijn zachtst gezegd alarmerend te noemen. Thuiswinkel.org sluit zich als belangenvereniging voor Nederlandse webwinkels aan bij de waarschuwing van de Consumentenbond en raadt consumenten af om producten van buiten de EU te bestellen.

Vooral het aanbod van Chinese platformen als AliExpress, Wish en Light in the Box stelt Nederlandse webwinkels al langer voor een grote uitdaging. Vanwege de verschillende belastingvoordelen die zij krijgen omdat China ook op online gebied nog als een derdewereldland wordt beschouwd en het feit dat de verkopers op deze platformen niet worden gehouden aan de strenge producteisen die voor Europese webwinkeliers gelden, zijn zij in staat om (veel) lagere prijzen te hanteren.

Actie vereist vanuit politiek

Dit brengt natuurlijk de nodige risico’s met zich mee voor consumenten die zich laten leiden door het grote aanbod en de bijbehorende lage prijzen. “We maken ons hier al langer zorgen over en zijn blij dat de Consumentenbond met haar onderzoek deze risico’s goed in kaart weet te brengen” vertelt Martijn Hos, woordvoerder bij Thuiswinkel.org. “We hopen dan ook dat dit onderzoek in aanvulling op onze lobbywerkzaamheden de politici in Brussel eindelijk in beweging brengt om actie te ondernemen tegen de praktijken van deze buitenlandse partijen. Om zo een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie van partijen buiten de EU, maar vooral om de veiligheid van consumenten beter te kunnen waarborgen.”

In samenwerking met Detailhandel Nederland heeft Thuiswinkel.org het onderwerp rondom de onveilige en oneerlijke concurrentie vanuit landen als China afgelopen zomer al aangekaart. Daarnaast laat de belangenvereniging ook geen enkele mogelijkheid onbenut om de relevante toezichthouders, zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Autoriteit Consument & Markt (ACM) op hun verantwoordelijkheden te wijzen. “Inmiddels hebben we al de nodige steun vanuit de Tweede Kamer gekregen voor ons pleidooi, maar deze zaak rijkt verder dan onze grenzen. Dit moet in de EU worden opgelost aangezien er niet alleen nieuwe regels gesteld moeten worden, maar dat deze ook in landen als China moeten worden afgedwongen”, aldus Hos.

Eigen verantwoordelijkheid consument

Wat in de berichtvoering nog ontbreekt, is de verantwoordelijkheid die de consument zelf heeft. Die zou anno 2020 moeten weten dat de laagste prijs in combinatie met de platformen uit het onderzoek niet per se leidt tot een goed of zelfs veilig product. Door zich meer te richten op bedrijven met het Thuiswinkel Waarborg kan de consument deze shopping fails voorkomen.

Onder de koepelorganisatie Ecommerce Europe, waarmee in de Europese e-commercebranche Brussel een belangrijke stem heeft, blijft Thuiswinkel.org zich inzetten om de Europese Commissie harder op te laten treden tegen de gevaarlijke praktijken van webwinkels en platformen buiten de EU. De voor zichzelf sprekende resultaten van het onderzoek van de Consumentenbond gaan hier zeker aan bijdragen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp