Het belang van Singles’ Day en Black Friday

Categorie
Gepubliceerd op: 21 februari 2020
Bijgewerkt op: 4 maart 2021
Feestdagen - Black Friday op toetsenbord - 800 x 400

Het afgelopen jaar hebben de feestdagen voor een grote omzetgroei gezorgd. Vooral Black Friday was populair voor aankopen bij (web)winkels; een week voor Black Friday was 96% van de Nederlandse consumenten bekend met de feestdagen en vergeleken met een reguliere week werd er tijdens deze week 145% meer besteed. In 2018 was dat ‘slechts’ 118%. Dit blijkt uit onderzoeken van Ruigrok NetPanel en GfK, die in opdracht van Thuiswinkel.org werden uitgevoerd.

Waar Black Friday het afgelopen jaar liet zien inmiddels een belangrijke rol te spelen in de Nederlandse feestdagenperiode, is dit voor Singles’ Day (nog) niet het geval. Zo is de bekendheid van de ‘feestdag voor alleenstaanden’ nog relatief laag en heeft minder dan een op de tien consumenten een aankoop gedaan tijdens Singles’ Day. Dit staat in schril contrast met de cijfers van Black Friday, toen vier op de tien consumenten aankopen hebben gedaan.

Toch heeft Singles’ Day al wel een rol gespeeld tijdens de feestdagenperiode. Consumenten zijn het afgelopen jaar namelijk eerder dan ze hadden verwacht begonnen met het doen van sinterklaasaankopen. Een grote groep is hier in de eerste helft van november al mee gestart. Dit blijkt onder meer uit de onderstaande omzetcijfers, die laten zien dat de sinterklaasaankopen in 2018 al naar voren werden gehaald door Black Friday, maar in 2019 nog wat verder naar voren verschoven, naar de week van Singles’ Day.

Omzetgroei per productcategorie

Afbeelding: Omzetgroei per productcategorie t.o.v. de rest van het jaar (week 1-44)(Bron: GfK en Ruigrok NetPanel)

Nederlandse consumenten bestelden op tijd

Deze verschuiving van de feestdagenaankopen naar voren (hoofdzakelijk sinterklaasaankopen, want de omzet rond kerst is de afgelopen jaren stabiel gebleven) heeft naast eventuele aanbiedingen ook mede te maken met de gezamenlijke consumentencampagne ‘Wees voorbereid, bestel op tijd” van de e-commercesector. Deze online video- en radiocampagne had als doel consumenten te adviseren om tijdig te bestellen voor de feestdagen. Uit de gehouden effectmeting blijkt dat deze campagne is geslaagd.

Aankopen rond Black Friday

Het is daarom ook niet vreemd dat veel consumenten hun aankopen (voor de feestdagen of anderszins) eerder willen doen (43%) of juist willen uitstellen (45%) om zo te kunnen profiteren van de aanbiedingen van Black Friday. Dit koopgedrag (naar voren halen of uitstellen) vindt overigens vooral plaats in de productcategorieën speelgoed, consumentenelektronica, huishoudelijke elektronica en telecom. Daarnaast lijkt Black Friday binnen fashion een uitgelezen reden om de aankopen naar voren te halen. Vooral in de week na deze dag wordt er namelijk een stuk minder fashion gekocht dan gemiddeld.

“Ook is het interessant om te zien dat consumenten in de week vóór Black Friday meer aankopen hebben gedaan dan zij vooraf hadden bedacht”, vertelt Richard van Welie, onderzoeksmarketeer bij Thuiswinkel.org. “Dit heeft te maken met de introductie van Black Week, waarbij verschillende webwinkels de hele week voorafgaand aan de feestdag aanbiedingen deden, om zo de verwachte piek over meerdere dagen te kunnen verspreiden. Waar 7% van de consumenten die aankopen wilden doen rondom Black Friday van plan was dit in de week vóór Black Friday te doen, zagen we dat 35% van de kopers dit uiteindelijk heeft gedaan.”

Vertrouwen in bezorging

Tot slot is het nog interessant om te melden dat driekwart van de Nederlanders de bestellingen het liefst thuis laat bezorgen en dat de meerderheid er vertrouwen in had dat de pakketten ook rond de feestdagen op tijd geleverd zouden worden. Zo verwachtte 77% van de consumenten die van plan waren online sinterklaasaankopen te doen dat deze op tijd binnen zouden zijn.

Meer informatie?

Wil je meer lezen over hoe de afgelopen feestdagen zijn verlopen op het gebied van (e-)commerce? Leden en business partners kunnen de volledige rapportage gratis downloaden.

DOWNLOAD HET FEESTDAGENONDERZOEK 2019

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp